2016’nın En İyi Albümleri

Paylaş:
2016nın En İyi Albümleri - Paslanmaz Kalem

Bizi biliyorsunuz. İki dünya savaşını en iyi anlatan şarkıları söyle deseniz, ağzımızdan birinci için bir PJ Harvey, ikincisi için bir Hail Of Bullets şarkısı çıkar. Paslanmaz Kalem başladığından beri tek amacı, yazarlarının diğer dergi ortamlarında oto sansür ile yazamadığı müzikleri insanlara götürmekti. Black metalciler Emre Karacaoğlu’nun yorumlarına ne der, Mert Yıldız Alice In Chains’deki asıl kahramanı sarkastik bir dille yazdığında ya da Steve Harris’in dehasını bir bakkalın kimliğiyle mizaha bularsa, grupların fanları ne yapar diye düşünseydik, elinizdeki herhangi bir webzine olurdu. Bizim amacımız yazmayı zevkli hale getirmekti, okunmayı ya da takdir edilmeyi değil. Bu sebeple Metallica ve Red Hot Chili Peppers albümünlerinin sağında solunda, The Avalanches, Bombus, Gone Is Gone, Blood Incantation gibi küçük devler tarafınızdan keşfedilmeyi bekliyor. Öyle çok sofistike bir gündemimiz de yok, yazarlarının kişisel zevklerinden oluşuyor bu küçük ev. Paslanmaz Kalem’in en övündüğüm yanı bu. Bizim listelerimiz, müzik basınının devlerinin listeleri ile kapışmayı ya da onları “andırmayı” hedeflemiyor. Bu blog kolektifinin bir demo ile pahalı bir prodüksiyonu dinlerken ikisini de aynı kulakla dinlemek, ikisinden birine yeraltından bir hazine ya da yer üstünün prestijlisi diye kıyak geçmemek gibi bir huyu var. Çünkü bir müzikofilin tam olarak yapması gereken bu. Bir Robert Johnson bestesi, zamanın tozlu raflarından çıkarak Black Sabbath gitaristi Tony Iommi’nin parmaklarına konuk olduktan yirmi yıl sonra, Jawbreaker isimli bir punk grubuna kadar yürüyebiliyorsa bu, icracısından mirasçısına kadar, şarkıyı duyanların aynı ayrımı yapmadan müziğin kendisine aşık olmaları yüzünden.

Bu yüzden David Bowie ve Leonard Cohen, ölümün kucağındayken kariyerlerinin en gizemli, en dolu, en anlamlı albümlerini yapıyor. Birincisi kozmosun gizemlerine, ikincisi bir tanrıya inanan bu iki dev adam, gider ayak bu yüzden ölüm yerine müziği kutsuyor. Henüz sınırlarımıza ulaşmadığımızın farkındalar.

Yaşadığımız sivilizasyon bir toplumsal sözleşmeden oluşuyor. Bu sözleşmenin önemli bir kısmı, bireylerin kendilerini bu “sınırlar içerisinde” var olmaya ikna etmesinden ibaret. İşte tam olarak bu “taraf”, bizlerin kozmosa karışmayı bekleyen ikna edilmiş benliklerinde birer alternatif kimlik yaratıyor. Sınırlanmış dış maskemizin altında, hepimiz bu sözleşmeye itiraz eden birer kişi daha saklıyoruz. Sanat, bu yüzden var. Müzik, bu yüzden var. Hayatta kalma güdümüzün sadece gündelik olarak değil, gerçek özgürlüğe ulaşan yolda da işimize yarayacak kadar güçlü olduğunu bize hatırlatmak için. Avcı toplayıcı insandan beri durmuş olan zihinsel gelişimimize alternatif kanallar açabilmek, yeniden var olabilmek için. “İlerlemek”, “gelişmek”, kabile büyücüsü ile ülke tiranlarının ortak ülkülerinin kölesi olmak için değil, tamamıyla var olabilmek, kendimizi gerçekleştirebilmek için. Bir din toplumundaki koyunlar olmayı reddederken, “ilerlemeci” bir toplumda kendini gerçekleştirememiş bir makina çarkı olmayı da reddetmeyi akıl edebilmek için. Bunun hikayesini size sadece sanat anlatabilir. 97 tarihli mükemmel bir film olan “Life Is Beautiful”a bakın mesela, IMDB’de tür olarak yanında “komedi, savaş, dram” yazar. Bu üç kelime, basitçe, insan doğasının en dürüst ifadesidir. Kendimizi ikna ettiğimiz sözleşmenin, içimizde sakladığımız asinin ve hayatta kalmak ile özgür olmak arasında yapılacak tercihin üç kelimeye sığabilmesi için, o filmin yaratılması şarttır önce.

Bugün, kendinizden geçerek dinlediğiniz müziğin hala var olmasının sebebi de bu. Paslanmaz Kalem’in, dünyanın berbat gidiş hattı izin verdiği kadar var olma sebebi bu. Şimdi listemize buyurun;

Kerem Onan

En İyi Albümler – 2016

80) INTERMENT – Scent Of The Buried

79) ABBATH – Abbath

78) PINK MARTINI – Je Dis Oui!

77) AGAINST ME – Shape Shift With Me

76) LETLIVE. – If I’m The Devil 

Volkan Atay: Geçen sene Refused ne yaptıysa 2016 karşılığı bu adamlarda. Öyle de cam çerçeve indirmesi gerekiyor bana kalırsa. Ha bu arada böyle bir albümün inanılmaz derecede gümbürtüye gittiğini düşünüyorum. Nasıl olup da ilgi göremedi, herhangi bir argüman ile açıklayamıyorum, zira, başında sonuna kadar müthiş bir iş olduğunu düşünüyorum. Aklım almıyor. Siz onu bunu bırakın, bu arkadaşlara bir kulak kabartın. Ürettikleri catchy ve güçlü şarkılar ile dolaşmak istedikleri suları iyi bildikleri belli. Kılavuzlukları süresince sizi elektronik müzik, punk, post hardcore, hip hop ve soul sularında bilerek fırtınaya yakalatacaklarına şüphem yok!

75) SODOM – Decision Day

74) TINDERSTICKS – The Waiting Room

73) GADGET – The Great Destroyer

72) JOE BONAMASSA – Blues Of Desperation

JOE BONAMASSA - Blues Of Desperation 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Virtüöz albümlerine olan mesafemi herkese uygulayamıyorum elbette. Joe Bonamassa imzalı her şeye pozitif bir ayrımcılıkla yaklaşıyorum. Şu ana kadar da yüzümü kara çıkaran bir albümü ile karşılaşmadım. Önemli herif elbette. Yaptığı her işin müşterisi olarak bu albümü de defalarca zerk ettim kulaklarıma. “How deep this river runs” ve “No good place for the lonely” gibi iki başyapıt şarkı bile başlı başına övgü sebebi iken baştan sona sıkılmadan ve yeteneğine hayran bıraktıran müthiş parçalarla dolu bir albüm bu. Yolculuk albümlerimden birisi olduğu için taşınabilir her müzik toplamasında hep yanımda çıktığı günden beri. Çok dinledim, daha da çok dinlerim. (Albümün nefis kaydından da bahsedeyim bu parantezde, çok iyi bir işçilik var) Iskalamayın.

71) REVOCATION – Great is Our Sin

70) SUM 41 – 13 Voices

69) KYY – Beyond Flesh Beyond Matter Beyond Death

68) NAILS – You Will Never Be One Of Us

NAILS - You Will Never Be One Of Us 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Albümü dinlemeye başladığım ilk dakikalarda ayrılan ağzımın beynime gönderdiği sinyaller ile aklıma kazınmıştı ki bu albüm gerçekten yılın en iyi albümlerinden birisi. Bu kadar kısa sürede dinleyicisine sunmak istediğini olabilecek en net tavır ile iletebilmiş olmalarına şaşmıyorum. Bahsettiğimiz grup bunu yaparken o kadar emin ki sizi saniyeler içinde ikna etmeyi başarıyor zaten. Albümde ekstrem müzik dinleyen birinin istediği her şeyin olduğunu düşünüyorum. Tarzı sevip de bu albümü bırakın sevmemeyi şarkı ayırıp seçeni hırpalama refleksim var. Çok başarılı bir vokal, alev alan gitarlar, yumruk olup yüzünüze inen davullar ile kayıtsız kalmanız imkansız. Böyle büyük bir albüm çıkarıp faliyetlerini durdurduklarını öğrenmem ile koca bir küfür savursam da bir şekilde geri döneceklerine de eminim. Biz bu albümün peşini bırakmayız. 

67) PUP – The Dream Is Over

66) MESHUGGAH – The Violent Sleep of Reason

65) VOLBEAT – Seal The Deal & Let’s Boogie

64) NOFX – First Ditch Effort

63) DJ SHADOW – The Mountain Will Fall

62) INQUISITION – Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith 

INQUISITION - Bloodshed Across the Empyrean Altar Beyond the Celestial Zenith 2016Volkan Atay: Wings of Anu!!! Kozmik black metal krallığı diye bir yer varsa orayı yöneten ikili bunlar. Yaşayan en önemli black metal gruplarından olan Inquisition gerçekten alışması zor vokali nedeni ile türün sıkı takipçileri tarafından bile hafif ilgi dışı kalmış bir grup bence. Hak ettikleri ilgiyi görmediklerini düşünsem de payelerini gayet eksiksiz veren çok da sadık bir fan grubu var arkalarında. Ne yaptıklarını çok iyi bilen ve harika müzisyenlerden oluşan bu hasta heriflerin bu uzun isimli yeni albümlerini yılın en iyilerine almaktan dolayı zerre çekincem olmadı. Güçlü fikirler, akıl dolu riffler ve bütünlüklü işçiliği ile çok özgün ve ilham verici. Müthiş albüm.

61) FATES WARNING – Theories of Flight

60) CULT OF LUNA & JULIE CHRISTMAS – Mariner

59) ORANSSI PAZUZU – Värähtelijä

58) KENDRICK LAMAR – Untitled Unmastered

KENDRICK LAMAR - Untitled Unmastered 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Merhaba ben Volkan. Ben bir Kendrick Lamar sempatizanıyım. Çıkardığı tüm albümlere ciddi vakit ayırarak mesai harcıyorum. Kendisini overrated bulan tayfaya, sağolsun beni bulaştırmadan ayarı kendisi çekti bu albümü ile. Hem de ne ayar. Başyapıt seviyesinde bir albüm yayımlamış olması ve bunu da böyle paketlenmiş bir ürünle gerçekleştirmiş olmasının da ayrı hastasıyım.

Olağanüstü bir albüm, çok kral herif, kafası çalışan bir müzisyen, yürü be Kendrick… Merhaba ben Volkan. Bir Kendrick Lamar sempatizanını okudunuz.

57) BLACK MOUNTAIN – IV

56) THRICE – To Be Everywhere is to be nowhere

THRICE - To Be Everywhere is to be nowhere 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Deftones ulan! Pardon, ama bu albümün giriş parçasını her dinlediğimde Chino başkan vokali ile köpürecek gibi geliyor. Deftones fanı olduklarını fazlaca belli eden açılış parçası sonrası ise grubun Thrice yönü hemen ortaya konuyor da yeteneklerini kolayca görebiliyoruz. Grubun şimdiye kadar çıkardığı en iyi albüm olduğunu düşünmekle beraber devamını bu sound ve beste anlayışı ile getirdiklerinde bunun bir standart olabilecek kadar ileriye gidebileceğini de söyleyebilirim. İyi kaydedilmiş, iyi nakarat yazmanın karşılığının hızlıca alındığı, yumruğunu masaya vurup biz de varız diyen bir albüm yapmış Thrice. Çıktığı günden beri ivmesini kaybetmediğini görmek güzel. Uzun bir süre daha dinlemeyi sürdüreceğimi biliyorum. Klas iş.

55) ZAKK WYLDE – Book of Shadows II

54) RIPPER – Experiment Of Existence

53) GHOST – Popestar EP

52) MEGADETH – Dystopia

51) THE INTERRUPTERS – Say It Out Loud

50) SWANS – The Glowing Man

49) HAIL SPIRIT NOIR – Mayhem in Blue 

HAIL SPIRIT NOIR - Mayhem in Blue 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Kişisel olarak hazırladığım yılın albümleri listeme son anda girmiş bir albüm bu. Sonuna kadar da bu seçkide hak ettikleri şekilde yer aldığını düşünüyorum. İçerisinde bir şekilde Pink Floyd dokunuşu bulunan her müziğe kolaylıkla tav olduğum aşikar tamam da bunu böylesine derinlikli ve bütünlüklü bir şekilde başaran gruplara saygım ve sevgim de eksiksiz oluyor işte. Yunanistan topraklarından son zamanlarda duyduğum en iyi grup oldular kendileri. Albümdeki “How to fly in blackness” müthiş bir şekilde albümü kapattığı gibi senenin aşırı çok! sevdiğim son şarkısı olarak da kazındı şimdiden yerine. Salise salise ezberden çalıp keyiflendirebiliyorum kendimi. O derece bağımlısı oldum. Sadece bu şarkı özelinde grubu övmeye yetecek malzemem varken yetmezmiş gibi bir de diğer muhteşem albüm parçaları eklenince değmeyin keyfime. Kulaklarımda defalarca dönen albüm için az bile konuşuyorum şu an. Grubu tanımayanlar ya da son albümlerini dinlememiş olanları çimdikledim gibi düşünün. Bırakın kendinizi bu müziğe.

48) PURSON – Desire’s Magic Theatre

47) KRYPTS – Remnants Of Expansion

46) DARK TRANQUILITY – Atoma

45) ESME PATTERSON – We Were Wild

44) UNDERWORLD – Barbara Barbara, We Face a Shining Future

43) MANTAR – Ode to the Flame

MANTAR - Ode to the Flame 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: İkide iki! Valla bu ikili diskografilerine bir üçüncüsünü eklediği an parmaklarını sallaya sallaya tehdit eder piyasayı. Çok dev bir albüm yaptıklarını yine albümü dinlemeye başladığınız ilk dakikalardan itibaren kavratıyorlar size ve albümün sonunda sizi büyük bir afallama ile baş başa bırakıyorlar. Prodüksiyonu mu övsem, parçaları mı anlatsam diye falan hiç uğraşmak istemiyorum. İleride çok saygın ve çok daha büyük olacak bir grubun her anına şansınız varken eşlik edin derim. Grubun canlı performansları da takdire şayan. Açın bir bakın derim malum yerlerden. Ülkemizde konseri olsun diye nereye adak adayacaksak, bilenler adres bildirsin.

42) DARKTHRONE – Arctic Thunder

DARKTHRONE – Arctic Thunder 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Fenriz, Fenriz, Fenriz… Albüme ismini veren parçayı ortamlara salıp albümü tanıtmaya başladıklarında daha saniyeler geçmişken albümün çok iyi bir Darkthrone albümü olacağı sinyalı çakılmıştı kulaklarımıza. Hiçbir albümü ile üzmemiş olmaları ayrı bir sevinçken yeni bir muazzamlık için her zaman hazırız. Tüm albümün içerdiği o oldschool groove tavrının köpeğiyiz. Şarkılardaki melodik geçişlerin ve atmosferin tarifsiz çekiciliği ile büyülenmemek imkansız. Sahip oldukları primitif ve çiğ yapıyı bozmadan hala böyle marş gibi parçalar yazıyor olmalarını da öve öve bitiremiyorum. Müzikal geçmişlerini böylesine harmanlayıp sundukları için ayıca, samimi tavırları ve kişilikleri için ayrıca bir alkışı hak ediyorlar. Uzun süre dinleyeceğimi biliyorum.

41) IHSAHN – Arktis 

40) SIA – This is Acting

39) WOVENWAR – Honor is Dead

38) PLINI – Handmade Cities

37) SCOTT WALKER – The Childhood of a Leader

36) OATHBREAKER – Rheia 

35) RADIOHEAD – A Moon Shaped Pool

34) JESU / SUN KIL MOON – Jesu / Sun Kil Moon

33) HARAKIRI FOR THE SKY – III:Trauma

32) CHOIR OF YOUNG BELIEVERS – Grasque

31) BÖLZER – Hero

30) NICK CAVE & THE BAD SEEDS – Skeleton Tree

29) ULCERATE – Shrines of Paralysis

ULCERATE – Shrines of Paralysis 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Bu adamları sevmek için uğraşın. Gerçekten oldukça katmanlı bir müzik yapıyorlar ama albümlerinin ve müzikal fikirlerinin kapısını açmak konusunda herkese çok da misafirperver değiller. Bu albüm hakkında oldukça yorucu olduğuna ve zor algılandığına dair yorumlar okuyorum. Kabul etmekle beraber tuhaf bir şekilde de ilginizi canlı tutmayı başarıp sizi çeken de bir yanı var. Abartılacak kadar çok da değil ama her zamankinden biraz daha fazla zaman tanıyıp müziklerini anlamaya başlayınca gerçekten yapmak istedikleri şeyi muazzam şekilde başardıklarını göreceksiniz. Ortaya çıkan şey kesinlikle devasa, yıkıcı ve önü alınamaz derecede de yenilikçi aynı zamanda. Müziği böyle kullanmak da her babayiğidin harcı değil. Kesinlikle usta işi bir albüm ve belki de kariyerlerinin en iyi albümü. Albümün amacına uygun olarak yoğun bir sisin içinden geçtikten sonraki o nemli his gibi rahatsız edebilir. Ki eder! Albümün adını bir kere daha okuyun isterseniz. 

28) LEONARD COHEN – You Want It Darker

27) MASSIVE ATTACK – Ritual Spirit EP

26) KATATONIA – The Fall of Hearts

KATATONIA – The Fall of Hearts 2016 - Paslanmaz KalemVolkan Atay: Yıllardır bu adamların beni bile bile üzmesine izin veriyorum. Albümü yayımladıkları ilk andan itibaren yine sızdılar hücrelerime. Nota nota damarlarımda gezinip ilk fırsatta alaşağı edebiliyorlar tüm modumu. Jonas Renkse zaten alfabeyi saysa tüm evrende yer alan sayısız derecedeki canlıyı eş zamanlı üzebilecek kabiliyette bir ses. Bu albümde de şimdiye kadarki en iyi vokal performanslarından birisini sunmuş. Ses olmuş yağmış. Vokal karakterini her biri çok iyi fikirlerle dolu düzenlemelerle öyle bir evlendirmiş ki gerçekten her saniyesini filan övebilirim. Albüm gerçekten dinledikçe büyüyen albümlerden ayrıca. Muhteşem parçalar var, çok Katatonia var, yeni Katatonia var, eski Katatonia var. Kariyerlerinin her anından bir ses, bir dokunuş bulacaksınız. Biraz da eski bir televizyon gibidir Katatonia albümleri aslında. Bazen karıncalı gibi gösterse de anten ayarlarınızdadır muhtemelen sıkıntı. Az oynayın göreceksiniz pırıltıyı. Yıllardır hiç yanıltmadılar.

25) TAKING BACK SUNDAY – Tidal Wave

24) GOJIRA – Magma

23) INC. NO WORLD – As Light As Light

22) BOB MOULD – Patch the Sky

21) VEKTOR – Terminal Redux

Devamı sonraki sayfada >>

1 2 3 4
Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.