2020’nin En İyi Albümleri

Paylaş:
2020nin en iyi albümleri - Paslanmaz Kalem

Ne yalan söyleyeyim sayın okur, 2019’dan çıkıp 2020’ye girdiğimizde, 2019’un sonlarından gelen ve yavaşça dünyayı saran pandeminin hayatımızı bu kadar değiştireceğinden bihaberdik. En fazla bir iki ay karantinaya girer sonra yırtarız diyorduk, olmadı.

Evet, bundan birkaç yıl önce David Bowie ve Lemmy‘nin kaybından sonra, kimilerimiz artık başka bir yaş grubuna ait olduğunu fark etmişti. Evet, yaşadığımız ülkenin giderek Küçük Amerika olma hedefli Batı kulübünden kopup Ortanca Rusya olmaya çalışan bir Ortadoğu ülkesine dönüşmüş olması, hayatlarının ilk gençlik yıllarını 2002-2015 yılları arasında yaşamış arkadaşlarımızı çok rahatsız ediyordu. Tıpkı 80 darbesinden sonra türetilen garip sistemin 70’li ve 80’lilere yaptığını; günümüzün düzeni 90’lı ve 00’lara yapıyordu. Dünyanın daha iyi bir yer olmaya doğru evrildiği haberi tam olarak doğru değildi.

Müzikal anlamda sene fena başlamamıştı aslında. 2019’un Aralık ayında Dr.Skull‘ın geri dönüş konseri ile kapanan sezon, yeni yılda Thrashfire‘ın Japonya’da True Thrash Fest’de çalması ile güzel bir girizgah yapmıştı. Athena ve Radical Noise‘un Zorlu konserinden sonra gittiğimiz ilk Mezar Organizasyon aktivitesi olan Burial Invocation / Interment konserinde aldığımız kötü haber ile ilk darbeyi yedik. Laneth, NonServiam ve Headbang dergileri ile gönüllerimizde taht kurmuş Baron’umuz Çağlan Tekil, geçirdiği beyin kanaması sonrası hastaneye kaldırılmıştı.

Konseri monseri bir kenara bırakıp apar topar Haydarpaşa’ya gittik. Vardığımızda kendisini hastaneye yetiştiren İrem Küçükbulut, Hammer Müzik’ten Haluk ve Enis, Pentagram’dan Asafated’e, Rain To Rust’dan Lifelock’a kadar bir sürü grubun elemanları, Barış Akpolat ve Radyo Eksen çalışanları, Bahar Heper ve Güray Topaç başta olmak üzere tüm Headbang dergisi, Non Serviam’daki yol arkadaşları Burcu Akkurum ve Serhat Bektaş, Laneth’in Süreyya İzgi’si, KOD Necati, SubPress Şenol Erdoğan, Şebek Heavy Metal’in Şanver Ofluoğlu, şu an adı aklıma gelmeyen tüm dostları, kısacası herkes hastanenin bahçesinde bekliyordu. 1991’de çıkarmaya başladığı Laneth’in ilk sayısından kendisi için hazırlanacak Headbang Bookazine‘in 6. sayısına kadar hayatında dokunduğu kim varsa oradaydı. Bu kadar fazla sayıda farklı köşeden insanı hastane bahçesinde beklemekten başında nöbet tutmaya kadar bir araya getirebilmesi bile Çağlan’ın değerini anlatıyor bence. Yaklaşık iki ay boyunca yoğun bakımda kalan Baron, dolu dolu yaşanmış bir hayat ve kendinden sonrakiler tarafından örnek alınacak bir müzik yazını ve konserler külliyatı bırakarak 7 Nisan’da Dio ve Lemmy’nin yanına taşındı. Pandemi yüzünden neredeyse kimse katılamadı cenazesine. Onu Hammer Müzik tarafından yayınlanan ve içinde posterinin de bulunduğu Metalium‘un dönüş albümü ‘Tenebris‘ ile uğurladık.

Çağlan’ın gidişi, covid karantinasının en kapsamlı uygulandığı tarihlere denk gelmişti. Tüm dünyada artık yavaş yavaş ‘insanlar olmayınca bakın doğa ne güzel’, ‘biz kapanınca atmosfer temizlenmiş’ konulu gönderiler elden ele geziyor, ekonomiler neredeyse durma noktasına geliyor, işsizlik rakamları rekor kırıyordu. Covid en çok zorunlu olarak işe gitmesi gereken ve her dönemde toplumların yükünü çeken işçi sınıfı ve hizmet sektörünün zorunlu köleleri olan kargocular arasında yayılıyordu. Çin, Güney Kore ve Yeni Zelanda çok başarılı karantina uygulamaları ile Haziran ayına geldiğimizde virüsü yendiklerini açıklamışlardı ama dünyanın geri kalanında durumlar parlak değildi. Büyük oranda ekonomiyi kurtarma amaçlı olduğu kabak gibi belli olan bir ‘yeni normal’ kavramı türetildi. ABD’de faşist bir polisin George Floyd‘un boğarak öldürmesinin ardından gelen haklı Black Lives Matter protestoları bütün küreye yayılarak mesafe ve maske kurallarını toptan çöpe attı.

Bu dönemde özellikle sanatın her dalında işsiz kalan ve çalışamayan insanlar arasında depresyon korkunç miktarda yayıldı. Özellikle dizi, sinema ve müzik endüstrisinde işsiz kalan sahne arkası çalışanları arasında bu durum çok yayıldı, ek işi olmayanlar ve aile desteği alamayanlar için hayat çok zor hale geldi. Ek olarakAçık Radyo DJ’i Elçin Özsoy ve Hedonistic Noise’un elemanlarından Orçun Özdemir bu yıl tıpkı Çağlan gibi kaybettiğimiz güzel insanlardan aklıma gelen ilk ikisi. Yerli punk hardcore sahnesi, Mevzu Records’un önderliğinde Orçun anısına çok güzel bir toplama albüm yayınladı. Bu albüme ulamak için Bandcamp ve Spotify’daki Mevzu Records sayfasına mutlaka göz atmalısınız.

Kaybetmeye devam ettik. 2020’nin başından beri yine bir süper grubu daha tüm kadrosuyla Lemmy’nin yanına gönderdik. Rock tarihinin gelmiş geçmiş en önemli gitaristlerinden Eddie Van Halen, Rush davulcusu Neil Peart, Cynic basçısı Sean Malone, Uriah Heep’in kurucularından Ken Hensley geliyor aklıma bu süper grubu düşününce. Kim Ki Duk da var şimdi onların yanında. Altmış yaşında covid yüzünden öldü kendisi. Aklıma “ya sağlıksızsa ölen ölsün kardeş” diye naralar atan okumuş vahşiler geliyor onu düşündükçe. Belki Van Halen’in kuracağı yeni süper-gruba bir konser filmi çeker kendi tarzıyla.

Yanlış anlamayın, çok uzatmayacağım. Amacım yıl sonu listesini bir taziye duvarına dönüştürmek değil. Ölüm, her zaman hep yakınımızda duruyordu zaten. Çağlan’ın sosyal medyada hep fonda kullandığı slogan gibi; Ölüm kesindi ama hayat değildi. Sadece, bu sefer hep bizim diğerlerine anlatmaya çalıştığımız bu gerçek kabak gibi ortaya serilmişken, diğerleri hala görmezden geldiğinde, pozitif kalabilmek çok zordu.

Bu anlamda, bir tutunma çabası, belki de çapası bulabilmek için aklıma Paslanmaz Kalem’deki arkadaşlarıma bu senenin listesini, Çağlan’ın hastaneye kaldırıldığı ilk gün orada gördüğüm insanlardan oluşturmayı teklif etmek geldi. Sonra kendi kendime bu fikri bu şekilde sunarsam bunun nasıl algılanacağını düşündüm. Kendime bir çapa arıyordum ve bunu bu şekilde mi yapmalıydım? Fikri kimseye açıkça söylemedim ve kafamdan uzaklaştırdım. Fakat bundan bir ay önce, Paslanmazcılara ‘ortaya kalabalık bir liste yapsak mı yahu’ diye başka bir şekilde geldim ve ne oldu biliyor musunuz? Paslanmaz’ın yaramazları olması gereken listenin dörtte üçünü muhabbet sırasında kendi kendine tutturdu. Yelpazeyi genişletmek için orada olmayan ama son on yılda müzikal anlamda iyi işler yaptığını düşündüğümüz bazı arkadaşlarımızı da kattık listeye. Aynı zamanda teklifimizi nazikçe reddedenler ya da katılamayanlar da oldu. Her halükarda amacımız daha Paslanmaz Kalem kurulmadan önce çıkardığımız Electric Magazine‘in mottosunu yeniden hayata geçirmekti; sonsuz, türsüz, sınıfsız müzik!

Çünkü günün sonunda bize kalan müzik, bizden geriye kalacak olan da müzik, kendimize ait dünyamızda. Ana liste ile sınırlı kalmayın, yazarların kendi listelerinde de (sayfanın en altında) çok güzel albümler sizi bekliyor. Ve sosyal medyada laf sokacakların aklında olsun; bu liste birbirinden yüz seksen derece uzakta ama aynı bağ ile kalbi atan insanların kişisel listelerinden türetildi. Yani listeyi fazla metal, fazla metal dışı ya da fazla herhangi bir şey bulduğunuzda şunu anlamanız gerekiyor, biz size herhangi bir müzik türünün hamallığına dair vaatte bulunmadık. Ek olarak 2020’de çıkmış yerli albümlerle ilgili aksiyonlarımız için beklemede kalın.

Maximus‘un muhteşem repliğini aşağıya bırakarak uğurluyorum sizi 2020 listesine; Çağlan, Elçin ve Orçun başta olmak üzere bu sene kaybettiğimiz bütün müzik emekçilerine sevgi ve saygı ile

‘What we do in life, echoes in eternity’

– Kerem Onan

Editör notu: 2020’nin en iyi albümlerini seçmek için listeleriyle bize destek olan Adil Akbay, Bahar Heper, Bahar Kırıker Kasal, Barış Akpolat, Can Temiz, Cenk Turanlı, Doğu Yücel, Emre Şahin, Eren Sakarya, Enis Kızılkaya (Hammer Müzik), Güray Topaç, İrem Küçükbulut, Mert Yıldız, Mezar Organization, Oral Akyol, Övünç Dan, Özgür Yılgür, Postmonde, Serhat Bektaş’a çok teşekkür ederiz.

En İyi Albümler 2020 – Paslanmaz Kalem

50 ENSLAVED Utgard
49 KVELERTAK Splid
48 LANTERN Dimensions
47 RÓISÍN MURPHY Róisín Machine
46 NECROWRETCH The Ones From Hell
45 DEFEATED SANITY The Sanguinary Impetus
44 BÜTCHER 666 Goats Carry My Chariot
43 ELEPHANT TREE Habits
42 PAIN OF SALVATION Panther
41 THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA Aeromantic
40 HUM Inlet
39 LUCIFER Lucifer III
38 SYLOSIS Cycle of Suffering
37 FATES WARNING Long Day Good Night
36 PERDITION TEMPLE Sacraments Of Descension
35 INTRONAUT Fluid Existential Inversions
34 HEATHEN Empire of the Blind
33 HELLRIPPER The Affair of The Poisons
32 PALLBEARER Forgotten Days
31 PROTEST THE HERO Palimpsest
30 AZARATH Saint Desecration
29 HEAVEN SHALL BURN Of Truth And Sacrifice
28 WYTCH HAZEL III: Pentecost
27 GOREPHILIA In the Eye of Nothing
26 NECROPHOBIC Dawn of the Damned
25 VADER Solitude in Madness
24 BASTARD PRIEST Vengenace of the Damned
23 LONG DISTANCE CALLING How Do We Want to Live?
22 CARCASS Despicable
21 IMPERIAL TRIUMPHANT Alphaville

20. INCANTATION – Sect of Vile Divinities

Kerem Onan: Incantation, death metal dediğimiz kadim türün ilk neslinin en underrated gruplarından biri. Death, Cannibal Corpse, Morbid Angel bayrağı alıp yürürken Incantation, Immolation ve Malevolent Creation, nedense hep bir iki adım geride, gölgede kaldılar uzun yıllar boyunca. Death metal’in üçüncü baharını yaşadığı bu son on yılda ise yeni nesil death metal fanları, geçmişe dair kazılarını o kadar dikkatle ve incelikle yaptılar ki, onlar sayesinde eskiden dergilerde yer bulmakta bile zorlanan Incantation ve Immolation gibi gruplar artık klasik albümlerinden turne hatıralarına kadar birçok mevzu ile devamlı önümüzdeler. Bu durum Incantation elemanlarını gaza getirmiş olacak ki, grubun tarihindeki en parlak kayıtla karşımızdalar. Uç metal camiasının aşırı iyi kayıtlara gıcığı vardır, bilirsiniz. Fakat bu albümde, tıpkı Vampire’ın Rex albümünde olduğu gibi, çok dengeli ve metalcinin tadını kaçırmayacak parlaklıkta bir sound yakalanmış. Özellikle oldschool death metal’i iyi bir soundla dinleterek hayatını kaydırmayı planladığınız arkadaşlarınız için iyi bir seçim.


19. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous

Burak Gülgüler: Hak ettiği değeri görmemiş gruplar listemde başı çekecek gruplardan biri The Black Dahlia Murder. 2005 yılında yayımladıkları Miasma’dan beri sıkı takipçisi olduğum grup, kariyerlerinin en iyi albümlerinden birisi ile 2020’de başımıza gelen nadir güzelliklerden oldu (en iyi albümlerinin Everblack olduğunu düşünüyorum). Akıla kazınan melodileri, akıllıca düzenlemeleri ve At The Gates’i bile kıskandıracak riffleri  ile Verminous 36 dakikalık süresi boyunca size boş bir saniye bile yaşatmıyor. Albümün şarkı sözlerine özellikle dikkat!

Volkan Atay: Black Dahlia Murder, son yıllarda hızla popülerlik kazanan teknik melodik death metalin neredeyse tümüne ilham veren bir endüstri standardı haline geldi. Müzik hafızalarında barındırdıkları teknik ve bu sayede üretilmiş tüm melodiler, artık olgunluklarını yaşayan üstün müzisyenlikleriyle de karakterize halde.

Kötü albümü olmayan gruplar kontenjanındaki yerlerini yine sağlamlaştıracak, yine çok iyi bir albüm. Baştan sona şarkı atlamadan dinlenecek, harika prodüksiyonlu Verminous yılın kesinlikle en iyi işlerinden. 


18. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy

Kerem Onan: Heavy metal’de, yaşatıldığında bir gruba gerçekten güzel bir koruma zırhı kuşandıran üç başlıca ruh var; Venom ruhu, Motörhead ruhu ve Sabbath ruhu. Bu üçünden birinin ya da birkaçının elinden tutarak dedelerimiz Slayer’dan Mayhem’e kadar ne güzellikler icra ettiler, ne klasikler yarattılar. İşte Athenar’ın yan projesi olarak başlayıp neredeyse yirmi yıldır devam eden Midnight ise, bu ruhların Motörhead ve Venom olanlarını kendi black/speed metal çorbasında eritip bizlere sunuyor arada bir. Rebirth By Blasphemy, grubun en iyi kaydedilmiş albümlerinden biri olduğu için haliyle koyu fanları arasında da en az sevilen albümü oldu. Fakat bu durum, grubun tarihinde ilk defa bu kadar çok ekstrem müzik piyasasını dışarıdan izleyen insan tarafından da keşfedilmesine sebep oldu. Seviyorum böyle durumları. Siz de bunu hiç kafanıza takmayın ve baştan sona ‘sex, drugs & rock n roll’ kokan bu albümü doya doya dinleyin. Ne de olsa bu üçlüden çoğumuzun elinde bir tek rock n roll kaldı hahahaha.


17. TESTAMENT – Titans of Creation

Burak Gülgüler: Testament, Brotherhood of Snake’den 4 sene sonra piyasaya çıkardığı yeni albümüyle de yılin en iyi albümleri listemizde. Testament denince aklınıza gelecek her şey var Titans of Creation’da. Ne eksik ne de fazla. Albümdeki favorilerim ‘’Curse of Osiris’’ ve ‘’Children of Next Level’’. 

Özgür Tekbıçak: 2020 sadece death ve black metal için değil, thrash metal için de çok üretken bir yıldı. Havoc, Onslaught, Warbringer ve son olarak Sodom’la birlikte bu yıl thrash metalde hasat iyiydi. Benim yıl boyunca en çok dinlediğim thrash albümü ise yılın başlarında çıkan Testament – “Titans of Creation” oldu. Children of the next level isimli single çıktığında yükselen beklentimi her açıdan fazlasıyla karşıladı albüm. Eric Peterson beste sürecinde ağırlığını koymuş ama yine de Testament’tan alışageldiğimiz riff zenginliği, akılda kalıcı nakaratlar ve vokal melodilerindeki çeşitlilik hiç sıkmayan bir iş çıkarmış ortaya. Thrash metal sahnesinin en iyi kadrosuna sahip (abartmıyorum, google it!) grubundan da başka ne beklenir? 


16. ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi

Emre Karacaoğlu: 2009 yılında Fin black metalciler Oranssi Pazuzu’nun ilk albümü “Muukalainen Puhuu”yu ilk duyduğumda düşünmüştüm: Eninde sonunda birileri black metal ile psychedelic rockı birleştirecekti; bu gruba nasipmiş. İlk black metal müzisyenleri zaten ambientla yakından ilgileniyor, hatta albümlerinde dark ambient tarzında parçalar yapmaktan gurur duyuyorlardı. Enslaved gibi gruplar metalin bu alt türünü alıp prog ayağına doğru çekerken, psychedelic rock ve space rockın ayrıksı atmosferinin black metalde de kendine yer bulması doğal bir gelişim olmalıydı.

“Mestarin Kynsi” ise Fin topluluğun bu tarzın da ötesine geçip, gerçekten ürkütücü ama ürkütücü olduğu kadar da yaratıcı ve yenilikçi, oldukça prog bir alana kaydığını ifşa ediyor. Bu albüm dinleyicisinden emek ve aktif bir dinleme istiyor. Yarattıkları hissiyat için Volkan Atay’ın “Efendinin pençesinde bir Oranssi Pazuzu hikayesi” isimli yazısına bir göz gezdirin.


15. DOOL – Summerland

Emre Karacaoğlu: Flemenk topluluk Dool aslında çok eski bir grup değil: Oysaki ilk albümleri “Here Now, There Then”i (2017) müteakip yayımladıkları “Summerland” -icra ettikleri tarz gereği- 40 senelik bir grubun geri dönüş albümleri izlenimini yaratıyor. Progpsychedeliagrunge ve hatta doom metalden esinlerin bir arada kaynayıp hoş kokular ve damakta tatmin edici bir tat bıraktığı bir albüm. Benim vokalist Ryanne van Dorst’un sesine alışmam biraz zaman aldı ama sonunda onu da sever oldum. Bu senenin en keyifli albümlerinden birisi oldu “Summerland”.


14. CODE ORANGE – Underneath

Volkan Atay: Code Orange bir kere çok heyecan verici bir grup. Tarzlarını da düşününce, ürettikleri her albüm ile dinleyicilere aşıladıkları bu heyecanın elbette birer kalp çarpıntısı yaratması beklenmeli. Bu albüm de bunu yeni değil belki ama yenilikçi fikirleri ile daha ilk saniyelerden kulaklarımıza hedeflemiş ve başarmış. Her şeyden önce müthiş bir tansiyon var. Zaten bu albüm resmen bir roller coaster ve korkanlar binmesin arkadaş. 

Grubun şarkılarındaki kaos ve öfke girdabının akıntısında yüzmeyi başaramayanları işimiz gücümüz yokmuş gibi çimdiklemekle filan da uğraşamayız. Çünkü kırmızı ya da mavi hapı seçmek yerine tavşanı bütün yutmayı tercih edenlerin grubu Code Orange işlerini iftiharla sunar.


13. VAMPIRE – Rex

Kerem Onan: İsveç’li death thrash metal grubu Vampire, 2014 tarihli çıkış albümü ‘Vampire’dan beri çıtayı adım adım yükselterek çok az grubun başarabildiği bir ivmeye imza attı. Albüm kapağından şarkı düzenlemede giderek ustalaşmaya kadar birçok konuda çok özenli olan Vampire, mevzuya Rex ile harika bir kayıt ve ses kalitesi yakalayarak üçüncü bir boyut daha kattı 2020’de. Özellikle albümün şarkı isimlerindeki ve sözlerindeki korku konseptine konu başlığı olarak seçilen karakterlerin ne kadar başarılı işlendiğine dikkat ederseniz, bir Moloch’u, bir Serafim’i ya da Melek-Taus’u ( isme dikkat :)) dinlerken gece ışıkları kolay kolay kapatamayacağınızdan eminim. “Bana bişey olmaz” diyenlere kendi taktiğimi öneririm. En sevdiğiniz korku filmini makinaya koyup sessize alın ve bu albümü dinlemeye başlayın, Cuma birası ile bundan daha iyi giden bir şey daha yok inanın bana. Sırf bu yüzden bile benim için yılın albümü Rex.


12. RUN THE JEWELS – RTJ4

Kerem Onan: Hiphop tarihi her zaman, hayatın çoğu alanında olduğu gibi iki karşıt köşenin tür içinde kapışmasıyla ilerlemiş ve yeni mecralara doğru akmıştır. Doğu – Batı kanadı kapışmaları; Gangsta’lar ve Sosyal mesaj kaygılı entellektüel rapper’ların kavgaları; Cinsellik üzerine kurulu sözde bağımsız firmalara karşı Anticon gibi sanatsal kaygıları daha yukarıda olan gerçek bağımsız firmaların kapışmaları; yeni nesil trap soundu severler ile oldschool hiphop dinleyenlerin kelime haznesi kavgaları, bu müziğin tarihinin bir nevi kendi kendini yazmasına sebep olmuştur. Arada sırada da tüm bu kavgaların tam ortasında durup hiçbirine kulak asmayan çok acaip projeler çıkar gelir. Ne oraya ne buraya aidiyet beslemeyen, canının istediği her türü ve altyapıyı, iyi müzik üretmek için kullanan projeler. İşte onlardan en sevdiğim ilk iki albümleriyle EL-P ve Killer Mike’ın projesi Run The Jewels olmuştur. 2010’lara imzalarını attıkları dört albümlerinde Zack De La Rocha’dan Travis Barker’a; Big Boi’den Danger Mouse’a kadar türün farklı çevrelerinden insanlarla çalışarak geniş bir kitleye hitap etmeyi başaran grup, ilk defa dört yıl aradan sonra çıkardıkları bu dördüncü albümlerinde, en kolay dinlenebilir işine imza atmış. Özellikle DJ Premier gibi bir efsanenin de içinde yer aldığı ikinci single Oh La La bu durumun kanıtı gibi. İlk iki albümün kalitesine erişemese de, yine de Pharrel Williams ve Zack De La Rocha’ya aynı şarkıda düet yaptıracak kadar kendi yolunda devam ediyor RTJ. İyi ki varlar.


11. SODOM – Genesis XIX

Burak Gülgüler: 1987 – 1989 yılları arasında Sodom’da pena sallamış Blackfire’ın geri dönüşü ve grubun ilk kez 4 kişilik kadro ile çalışmaya başlaması  Angelripper’a çok iyi gelmiş. Sodom, 2018 ve 2019’da art arda piyasaya çıkardığı iki ep ile bu albüme olan beklentilerimizi arşa çıkarmıştı. 

Alman Panzerleri (biliyorum, aşırı klişe), Genesis XIX’te lafı hiç uzatmıyor ve bizlere oldschool thrash metal şöleni sunuyor. Erik gibi kütür kütür prodüksiyonu, delişmen gitar soloları ve şahane nakartları ile senenin en iyilerinden…

Kerem Onan: Yeni albüme giden süreçte, klasik kadrodan Frank Blackfire’ın gruba geri dönüşünün Sodom’un köklerine dönüşe yol açacağı kesindi zaten. Öngöremediğimiz, karşımıza sadece bir Persecution Mania klonuyla çıkmamış olmaları oldu. Önceki iki yılda yayınlanan iki EP’den (Partisan ve Out Of The Frontline Trench) sadece tek şarkının albümde olacak olması ilginçti. Yeni albümden Sodom & Gomorrah ve Indoctrination da gelince artık sabırsızlık doruklara çıkmıştı. Yılın sonlarına doğru karşımıza düşen Genesis XIX, tam bir olgunluk dönemi albümü. İçinde Persecution Mania’dan Tapping The Vain’e kadar olan döneme selam durulmuş harika şarkılar var. Grubun azılı fanları çoktan The Harpooner’ı ve Tapping’deki Reincarnation’ı andıran Nicht mehr mein Land’ı bayrak şarkı ilan etti bile. Herkesin aklında tek bir soru var, covid’den sonra Sodom Türkiye konseri olur mu?


10. MR.BUNGLE – The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo

Orçun Onat Demiröz: Mr. Bungle, deneysel ve avangart tarzıyla 1990’lı yıllara damga vurmuş kült bir grup. Tam 21 yıl aradan sonra gelen The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo albümleri ise yayınladıkları ilk demonun yeniden kaydedilmiş hali aslında. Ancak kadroya eklenen Scott Ian ve Dave Lombardo gibi isimler, bu kaydı süper güçlü thrash melodileri ile donatılmış bir bombaya dönüştürmüş.

Albümü dinlerken kendinizi 80’ler thrash metal sahnesinin ortasında bulmanız garanti. Özellikle Dave Lombardo’nun davulunun şimşek gibi çaktığı The Raging Wrath of the Easter Bunny Demo, yılın en güzel sürprizlerinden!


9. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos

Kerem Onan: Skeletal Remains’e Last fm, metal-archives ya da Spotify’da denk geldiğinizde, death metal’in bütün kült gruplarının ‘benzer gruplar’ olarak listelendiğini görürsünüz. Son on yılda kurulan ve death metal’e üçüncü baharını yaşatarak official anlamda ölümsüz türlerden biri olmasına katkıda bulunmuş diğer tüm gruplar gibi, Skeletal Remains’i de dinlerken tüm death metal tarihinden izler bulmak ve yine de grubu dinlerken mutlu olmak, kendinizi kaptırmak mümkün. Kimi bu neslin kendi öznel yorumunu kattığı için türe yeni bir bahar yaşattığını iddia ediyor, kimi eski rifleri yeni soundla (son yirmi yılda kayıt teknolojisinin coştuğu aşikar) daha yüksek seviyelerde dinlediğimiz için bunun olduğunu savunuyor. İkisinin de biraz payı var bence ama herhangi biri tek başına doğru değil. Yoksa hala dehlizden gelen vokallerin, daha kirli soundların peşinde koşmazdık diye düşünüyorum. Kısacası Skeletal Remains, iyi death metal, dinleyin.


8. AC/DC – Power up

Orçun Onat Demiröz: Rock ‘n’ roll devi AC/DC’nin 6 yıl aradan sonra gelen yeni albümü Power Up, grubun 50 yıla yaklaşan kariyerinin bir özeti niteliğinde. Midtempo groove’lar, havalı melodiler, gevrek riffler, cırtlak vokaller ve vurucu nakaratlar… Onları dünyanın zirvesine oturtan ne varsa, yeni albümlerinde ziyadesiyle mevcut.

Grubun kurucusu Malcolm Young’ın ölümü, Phil Rudd’ın ev hapsi ve vokalist Brian Johnson’ın ilerleyen işitme kaybı derken, AC/DC’nin hala böylesi güçlü, böylesi enerjik bir albüm ortaya koyabilmesi ise rock ‘n’ roll’un sihriyle açıklanabilir herhalde.


7. NECROT – Mortal

Volkan Atay: Bir önceki albümü “Blood Offerings” ile aklımızı alan Kalifornia’lı Necrot, yeni albümü “Mortal” ile eski okul detah metalin yeni çağında modern bir örnek sunmaya devam ediyor. Önüne geleni tozuna pisine bulayan vahşi bir hayvan gibi ısıra ısıra yoluna devam edecek belli ki. Albümü dinleyenler için; grubun kartviziti olarak anılacak kaotik riffler ve ürkütücü melodiler içeren müziği bir de tehditkar vokaller ile birleşince aşılamak istediği melanetin kaynağı da belirginleşmiş oluyor.

Gruptaki her üye sayısız başka grupta çalmasına ve müzik dışında bir düzine sorumluluğa yönelmesine rağmen, dokuz yıllık kariyerlerine odaklanmasını asla kaybetmedi. Necrot sadece eski okul death metal sesini güncelde devam ettirmeye çalışan gruplar arasında öne çıkmakla kalmıyor, aynı zamanda zirvede bir zafer de kazanıyor. Türü ileriye taşıyan, etkileyici bir deneyim için mutlaka dinlemelisiniz.


6. ULVER – Flowers of Evil

Emre Karacaoğlu: 2017’nin en iyi kayıtlarından biri olan “The Assassination of Julius Caesar”dan sonra, “Flowers of Evil” Ulver’in aynı electro-synth kulvarında daha tarayacağı alanlar olduğunu bizlere gösteriyor. Ekibin çocukluklarının efsane müzisyenleri Depeche Mode ve Talk Talk’tan aşağı kalır bir yanları yok: “Machine Guns and Peacock Feathers” ve “Apocalypse 1993” kendi başlarına birer hit mesela. Ulver’in beyni Garm’ın (asıl ismiyle Kristoffer Rygg) nasıl bir müzikal deha olduğunu biliyoruz. Ama insan merak etmeden duramıyor: Acaba albümün soundu üzerinde prodüktör Youth’un (Killing Joke’un basçısı ve kurucu üyesi) ne kadar etkisi oldu?


5. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero

Özgür Tekbıçak: Son 10 yıl içinde beni en çok heyecanlandıran süper-grup Killer Be Killed oldu. Max Cavalera’nın The Dillinger Escape Plan vokalistiyle birlikte kurup Mastodon’dan Troy Sanders’ı ve Converge’ün arıza davulcusu Ben Koller’i de yanlarına alıp yola çıktığı grup iki albümdür ıskalamadı. Genelde süper-grup projelerinde grup elemanlarının heyecanı ve doğal olarak üretkenliği ilk albümden sonra azalır. Ama Killer Be Killed tam aksine ilk albümün de üstüne koyarak üretmeyi başarmış. Yılın sonlarına doğru yayınlanmış olsa da kısa sürede birçoğumuzun listesine üst sıralardan girdi. Albümün açılış parçası ve benim de favorim olan Deconstructing Self-Destruction sadece 1 ay içinde Spotify’da bir milyondan fazla dinlenmiş. Sadece tek şarkı değil, bu defa albümdeki her şarkı ayrı ışıldıyor, hiçbiri diğerinin gerisinde kalmıyor. 1 dakikalık süresiyle Napalm Deathcilik oynadıkları Animus’a ise ayrıca dikkat!


4. PARADISE LOST – Obsidian

Volkan Atay: Paradise Lost doom-death geleneğine sıkı sıkıya bağlı, olgun ve üzerinde oldukça düşünülmüş bir albüme imza atmış. Ve aynı zamanda Obsidian, büyük kariyer sahibi grupların on altıncı albümünde bile neler başarılabileceğinin ders olabilecek kadar güçlü bir örneği. Türü tanımlayan, keşif dolu bir albüm. 

Grup, kendi tarihinin her dönemini objektif olarak analiz etmiş ve bu albümü yaratmak için aydın bir bakış açısıyla tüm müzikal fikirlerini günümüze enjekte etmiş. Geçirdikleri evrimlerin doğrusal olmadığını, onları çeşitli yönlere götüren kıymetli bir yolculuk olduğunu bir kez daha kanıtlıyor.


3. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism

Kerem Onan: Shane Embury – Mitch Harris arasındaki anlaşmazlığın günyüzüne çıkması; Mitch Harris’in salt Voivod tapınmasına ve Earache dönemi endüstriyel metalimsi midtempo Napalm Death albümlerine özeniyor olması gibi gerçekler ortaya çıktıktan sonra Napalm Death’in tek patronunun Embury olduğunu da anlamış olduk bu senenin başında. Embury’nin 66 tane yan projesinin olması – ki bunlardan üçü olan Insidious Disease, Venomous Concept ve Blood From The Soul bu yıl albüm çıkardı, çüş arkadaş – işe yaramış olacak ki amcamız uzun zamandır görülmüş en deneysel Napalm Death albümüne imza atmış. Yani grubun safi grindcore ve Earache dönemi crossover tarzını özleyenler, önceki albümlerde fazlasıyla kendini belli eden Voivodçuluğu sevenler bu albümde yere çakılacaklar. Zira albüm Killing Joke, Godflesh gibi gruplara saygı duruşlarıyla dolu bir endüstriyel punk albümü. Napalm Death’e de bu yakışırdı zaten, herkesi şok etmek!


2. DEFTONES – Ohms

Volkan Atay: Kariyerlerinin bu noktasında  Deftones’un, kendilerinden başka kimseye kanıtlayacak hiçbir şeyi yok. En son yayınladıkları albüm olan Ohms, sadece büyüklüklerinin bir hatırlatıcısı. Çünkü DEFTONES ULAN!

Deftones diskografisindeki albümler, benim gibi hayatınızın kilit noktalarını tanımladıysa, gittikçe daha da çekici hale gelen bu olağanüstü müzikal yolculuğun son bölümüne dalmamayı zaten düşünmediniz sanırım. Zira, sonuç yine engin denizler gibi kudretli ve güçlü. Vurgun yeme pahasına derinlere dalan tüm dinleyicilere selam olsun. Doğru yoldayız anam, rahat olun.


1. ULCERATE – Stare into Death and Be Still

Volkan Atay: Paslanmaz Kalem ve bu listeye katkı sağlayan tüm arkadaşlar ile beraber bir numaraya bu albümü kondurduğumuz için çok mutluyum. Zira albümden duyduğumuz ilk notalardan kapanışa kadar, seslerle inşa edilen bu krallığa hizmet edilmesi gerekiyordu. Öyle güçlü, öyle ruh dolu ve her şey o kadar doğru ki bundan sonra sadece gelişecek hakimiyet alanlarını merak edebiliyoruz. 

Albüm ilerledikçe cisimleşen, varlıklara dönüşen ve biçimlenen seslerin kurduğu bu kompleks ve güçlü hakimiyet için methiyeler düzülmesi lazım. Grubun önceki albümlerini de düşününce, kayıt olarak da mükemmel olan bu albüm, ekstrem müzikteki en yetenekli gruplardan biri için nefes kesici yeni bir başlangıç aslında. İçinde bulunduğumuz zamanda böyle bir albüme tanıklık etmek de ayrı bir keyif. 


KİŞİSEL LİSTELER

Adil Akbay
  1. TESTAMENT – Titans of Creation
  2. SODOM – Genesis – XIX
  3. PARADISE LOST – Obsidian
  4. HELLRIPPER – The Affair of The Poisons
  5. HAVOK – V
  6. SEPULTURA – Quadra
  7. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  8. BENEDICTION – Scriptures
  9. ULVER – Flowers of Evil
  10. LUCIFER – Lucifer III
  11. RUMBLE MILITIA – Set The World On Fire
  12. OZZY OSBOURNE – Ordinary Man
  13. DEEP PUPRLE – Whoosh!
  14. MR.BUNGLE – The Raging Wrath of the Easter Bunny
  15. KVELERTAK – Splid
  16. WARBRINGER – Weapons of tomorrow
  17. EVILDEAD – United States of Anarchy
  18. WITHIN THE RUINS – Black Heart
  19. VADER – Solitude in Madness
  20. LAMB OF GOD – Lamb of God
Bahar Heper
  1. ETERNAL CHAMPION – Ravening Iron
  2. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  3. TESTAMENT – Titans of Creation
  4. SYLOSIS – Cycle of Suffering
  5. DEFTONES – Ohms
  6. THE GHOST INSIDE – The Ghost Inside
  7. CODE ORANGE – Underneath
  8. CARCASS – Despicable
  9. PARADISE LOST – Obsidian
  10. MY DYING BRIDE – Macabre Cabaret
  11. TRIVIUM – What the Dead Men Say
  12. LAMB OF GOD – Lamb of God
  13. AC/DC – Power up
  14. SOLSTAFIR – Endless Twilight of Codependent Love
  15. HEAVEN SHALL BURN – Of Truth And Sacrifice
  16. FATES WARNING – Long Day Good Night
  17. AXEL RUDI PELL – Sign of the times
  18. FIT FOR A KING – The Path
  19. KATATONIA – City Burials
  20. ALESTORM – Curse of the crystal coconut
Bahar Kırıker Kasal
  1. ABYSMAL DAWN – Phylogenesis
  2. INCANTATION – Sect of Vile Divinities
  3. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  4. FEASTEM – Graveyard Earth
  5. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  6. VOLTURYON – Xenogenesis
  7. SODOM – Genesis XIX
  8. INTRONAUT – Fluid Existential Inversions
  9. CENTINEX – Death in Pieces
  10. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  11. PALLBEARER – Forgotten Days
  12. NECROT – Mortal
  13. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  14. WAYFARER – A Romance With Violence
  15. BENEDICTION – Scriptures
  16. SVART CROWN – Wolves Among The Ashes
  17. CIRITH UNGOL – Forever Black
  18. OLD MAN GLOOM – Seminar VIII: Light of Meaning
  19. ANTI FLAG – 20/20 Vision
  20. STONEBIRDS – Collapse and Fail
Barış Akpolat
  1. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  2. RUN THE JEWELS – RTJ4
  3. CYTOTOXIN – Nuklearth
  4. WARBRINGER – Weapons of tomorrow
  5. CARCASS – Despicable
  6. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  7. VINNIE PAZ – As Above So Below
  8. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  9. HEATHEN – Empire of the Blind
  10. PALLBEARER – Forgotten Days
  11. HELLRIPPER – The Affair of The Poisons
  12. IGORRR – Spirituality and Distortion
  13. VAMPIRE – Rex
  14. NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
  15. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy
  16. LANTERN – Dimensions
  17. WINO – Forever Gone
  18. R.A. THE RUGGED MAN – All My Heroes Are Dead
  19. BÜTCHER – 666 Goats Carry My Chariot
  20. NEPTUNIAN MAXIMALISM – Éons
Burak Gülgüler
  1. MITOCHONDRIAL SUN – Sju Pulsarer
  2. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous
  3. CRYPTIC SHIFT – Visitations from Enceladus
  4. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  5. DEFTONES – Ohms
  6. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – Aeromantic
  7. BÜTCHER – 666 Goats Carry My Chariot
  8. ENSLAVED – Utgard
  9. PLINI – Impulse Voices
  10. HELLRIPPER – The Affair of The Poisons
  11. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  12. NECROT – Mortal
  13. CIRITH UNGOL – Forever Black
  14. SOJOURNER – Premonitions
  15. GAEREA – Limbo
  16. HYBORIAN – Volume II
  17. DAWN OF SOLACE – Waves
  18. FAKE NAMES – Fake Names
  19. AFTERBIRTH – Four Dimensional Flesh
  20. KVELERTAK – Splid
Can Temiz
  1. CODE ORANGE – Underneath
  2. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  3. GHOSTEMANE – Anti-Icon
  4. FAWN LIMBS – Sleeper Vessels
  5. IMPERIAL TRIUMPHANT – Alphaville
  6. GULCH – Impenetrable Cerebral Forces
  7. SPIRIT ADRIFT – Enlightened in Eternity
  8. NECROT – Mortal
  9. OF FEATHER AND BONE – Sulfuric Disintegration
  10. VILE CREATURE – Glory Glory! Apathy Took Helm!
  11. ACACIA STRAIN – Slow Decay
  12. RUN THE JEWELS – RTJ4
  13. SODOM – Genesis XIX
  14. DROPDEAD Dropdead
  15. TEMPLE OF VOID – The World That Was
  16. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  17. YEAR OF THE KNIFE – Internal Incarceration
  18. WAKE – Devouring Ruin
  19. BODY COUNT – Carnivore
  20. BRING ME THE HORIZON – Post Human: Survival Horror
Cenk Turanlı
  1. BRAVE THE COLD – Scarcity
  2. DESTRUCTION – Born to Thrash
  3. FAKE NAMES – Fake Names
  4. HEATHEN – Empire of the Blind
  5. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  6. NIR NAKAV – The Nir-Death Experiment
  7. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy
  8. SODOM – Genesis XIX
  9. NECROT – Mortal
  10. CARCASS – Despicable – EP
  11. BLOOD FROM THE SOUL – DSM-5
  12. AC/DC – Power up
  13. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  14. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  15. EXHUMED & GRUESOME – Twisted Horror
  16. PIG DESTROYER – The Octagonal Stairway
  17. NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
  18. METH LEPPARD – Woke
  19. ADOLESCENTS – Russian Spider Dump
  20. CLOUDKICKER – Solitude
Doğu Yücel
  1. PAIN OF SALVATION – Panther
  2. LONG DISTANCE CALLING – How Do We Want to Live?
  3. THE NIGHT FLIGHT ORCHESTRA – Aeromantic
  4. DOOL – Summerland
  5. PARADISE LOST – Obsidian
  6. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  7. AC/DC – Power up
  8. BUSH – The Kingdom
  9. PSYCHOTIC WALTZ – The God-Shaped Void
  10. FATES WARNING – Long Day Good Night
  11. MEKONG DELTA – Tales of a Future Past
  12. AYREON – Transitus
  13. CONCEPTION – State of Deception
  14. COMMUNIC – Hiding From the World
  15. LUCIFER – Lucifer III
  16. WYTCH HAZEL – III: Pentecost
  17. SONS OF APOLLO – MMXX
  18. KATATONIA – City Burials
  19. ARMOURED SAINT – Punching the Sky
  20. JOHN PETRUCCI – Terminal Velocity
Emre Karacaoğlu
  1. BOB DYLAN – Rough and Rowdy Days
  2. PALLBEARER – Forgotten Days
  3. ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi
  4. RÓISÍN MURPHY – Róisín Machine
  5. ELEPHANT TREE – Habits
  6. NORAH JONES – Pick Me Up Off the Floor
  7. JÓNSI – Shiver
  8. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  9. GODTHRYMM – Reflections
  10. PARADISE LOST – Obsidian
  11. BIFFY CLYRO – A Celebration of Endings
  12. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  13. DOOL – Summerland
  14. BRIGHT EYES – Down in the Weeds, Where the World Once Was
  15. ULVER – Flowers of Evil
  16. JAMES DEAN BRADFIELD – Even in Exile
  17. HUM – Inlet
  18. JOHN FRUSCIANTE – Maya
  19. JESU – Terminus
  20. DEFTONES – Ohms
Emre Şahin
  1. AC/DC – Power up
  2. GRACELESS – Where vultures know your name
  3. C.O.F.F.I.N. – Children of Finland fighting in Norway
  4. SEVENDUST – Blood & Stone
  5. MINDWARS – Mindwars
  6. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  7. ANAAL NAKRATH – Endarkenment
  8. HAVUKRUUNU – Uinuos Syömein Sota
  9. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy
  10. VAMPIRE – Rex
  11. PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS PIGS – Viscerals
  12. PARADISE LOST – Obsidian
  13. HEATHEN – Empire of the Blind
  14. BLOOD FROM THE SOUL – DSM-5
  15. BENEDICTION – Scriptures
  16. INSIDIOUS DISEASE – Afterdeath
  17. CIRITH UNGOL – Forever Black
  18. ONSLAUGHT – Generation Antichrist
  19. MACABRE – Carnival of killers
  20. FATES WARNING – Long Day Good Night
Enis Kızılkaya (Hammer Müzik)
  1. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  2. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  3. NECROWRETCH – The Ones From Hell
  4. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  5. NECROT – Mortal
  6. INCANTATION – Sect of Vile Divinities
  7. DEFEATED SANITY – The Sanguinary Impetus
  8. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous
  9. VAMPIRE – Rex
  10. GOREPHILIA – In the Eye of Nothing
  11. THE OCEAN – Phanerozoic II: Mesozoic | Cenozoic
  12. WITHERING SURFACE – Meet Your Maker
  13. VADER – Solitude in Madness
  14. LIK – Misanthropic Breed
  15. AZARATH – Saint Desecration
  16. NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
  17. TESTAMENT – Titans of Creation
  18. HAVOK – V
  19. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  20. BLAZE OF PERDITION – The Harrowing Of Hearts
Eren Sakarya
  1. SANCTFYING RITUAL – Sanctifying Ritual
  2. BASTARD PRIEST – Vengenace of the Damned
  3. FRONT – Antichrist Militia
  4. ASCENDENCY – Birth of an Eternal Empire
  5. NECROT – Mortal
  6. AZARATH – Saint Desecration
  7. OFERMOD – Pentagrammaton
  8. BLACK CURSE – Endless Wound
  9. BÜTCHER – 666 Goats Carry My Chariot
  10. SODOM – Genesis XIX
  11. DEUS MORTEM – The Fiery Blood
  12. ONDSKAPT – Grimoire Ordo Devus
  13. UNDERGANG – Aldrig i Livet
  14. ABIGOR – Abigor
  15. PANZERFAUST – The Suns of perdition – Chapter II
  16. OMEGA VORTEX – Black Abomination Spawn
  17. VADER – Solitude in Madness
  18. PROSCRIPTION – Conduit
  19. TEMPLE OF VOID – The World That Was
  20. EVOKE – Seeds of Death
Ersay Uçak
  1. CODE ORANGE -Underneath
  2. DEFTONES – Ohms
  3. OCEAN GROVE – Flip Phone Fantasy
  4. RUN THE JEWELS – RTJ4
  5. LOATHE – I Let It In and It Took Everything
  6. BRING ME THE HORIZON – Post Human: Survival Horror
  7. HEAVEN SHALL BURN – Of Truth And Sacrifice
  8. GREG PUCIATO – Child Soldier: Creator of God
  9. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  10. THE GHOST INSIDE – The Ghost Inside
  11. POLARIS – The Death of Me
  12. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  13. THE BLACK DAHLIA MURDER Verminous
  14. PROTEST THE HERO – Palimpsest
  15. BURY TOMORROW – Cannibal
  16. SUBVOID – Voidworks
  17. JAY ELECTRONICA – A Written Testimony
  18. GHOSTEMANE – Anti-Icon
  19. AUGUST BURNS RED – Guardians
  20. FROSTBITT – Frostbitt
Güray Topaç
  1. WYTCH HAZEL – III: Pentecost
  2. BASTARD PRIEST – Vengenace of the Damned
  3. TORONTO – Under Siege
  4. PARANOID – Out Raising Hell
  5. BLUE ÖYSTER CULT – The Symbol Remains
  6. VAMPIRE – Rex
  7. OBNOXIOUS YOUTH – Mouths Sewn Shut
  8. MALOKARPATAN – Krupinske Ohne
  9. UNDEGROUND FIRE – Ashes of Life
  10. LUCIFER – Lucifer III
  11. HÄLLAS – Conundrum
  12. HIGH SPIRITS – Hard to Stop
  13. OKKULTOKRATI – La ilden lyse
  14. ROPE SECT – The Great Flood
  15. THE GOOD THE BAD AND THE ZUGLY – Algorythm and blues
  16. SHITFUCKER – Sex with Dead body
  17. DENIZ TEK JAMES WILLIAMSON – Two to One
  18. SPELL – Opulent Decay
  19. GOREPHILIA – In the Eye of Nothing
  20. HEXENBRETT – Zweite Beschwörung: Ein Kind zu töten
İrem Küçükbulut
  1. IMPERIAL TRIUMPHANT – Alphaville
  2. ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi
  3. HAZZERD – Delirium
  4. DEFTONES – Ohms
  5. ULVER – Flowers of Evil
  6. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  7. THY CATAFALQUE – Naiv
  8. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  9. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy
  10. MAMALEEK – Come And See
  11. EMMA RUTH RUNDLE & THOU – May Our Chambers Be Full
  12. ARMAGEDDA – Svindeldjup Ättestup
  13. KRALLICE – Mass Cathexis
  14. DARK FORTRESS – Spectress From The Old World
  15. JELLO BIAFRA – Tea Party Revenge Porn
  16. KVELERTAK – Splid
  17. LUCIFER – Lucifer III
  18. DOOL – Summerland
  19. OKKULTOKRATI – La ilden lyse
  20. WITCHTRAP – Evil Strikes Again
Kerem Onan
  1. VAMPIRE – Rex
  2. PROTEST THE HERO – Palimpsest
  3. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  4. GOREPHILIA – In the Eye of Nothing
  5. PERDITION TEMPLE – Sacraments Of Descension
  6. VADER – Solitude in Madness
  7. NECROWRETCH – The Ones From Hell
  8. INCANTATION – Sect of Vile Divinities
  9. NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
  10. LIE IN RUINS – Floating In Timeless Streams
  11. AKHLYS – Melinoë
  12. NAPALM DEATH Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  13. AFTERBIRTH – Four Dimensional Flesh
  14. SODOM – Genesis XIX
  15. OKKULTOKRATI – La ilden lyse
  16. GULCH – Impenetrable Cerebral Forces
  17. AZARATH – Saint Desecration
  18. LIK – Misanthropic Breed
  19. SNORLAX – II
  20. IMPERIAL TRIUMPHANT – Alphaville
Mert Yıldız
  1. HUM – Inlet
  2. AC/DC – Power up
  3. TOPOGRAPHIES – Ideal Form
  4. ULTRAFLEX – Visions of Ultraflex
  5. RUN THE JEWELS – RTJ4
  6. JESU – Terminus
  7. MARK LANEGAN – Straight Songs Of Sorrow
  8. NAEVUS – Time Again
  9. JAMES DEAN BRADFIELD – Even in Exile
  10. MANY SUFFER – The Strangest Of Beasts
  11. ERASURE – The Neon
  12. MY DYING BRIDE – Macabre Cabaret
  13. APASHE – Renaissance
  14. SAULT – Untitled (Black Is)
  15. OUTWARD – I Will Be Something
  16. OSTARA – Eclipse Of The West
  17. NERVES – Brass Knuckles
  18. PUBLIC ENEMY – What You Gonna Do When The Grid Goes Down
  19. WINO – Forever Gone
  20. TRISTITIA – Burial Of The Sad
Mezar Organization
  1. PERDITION TEMPLE – Sacraments Of Descension
  2. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  3. UNDERGANG – Aldrig i Livet
  4. NECROT – Mortal
  5. OF FEATHER AND BONE – Sulfuric Disintegration
  6. BLACK CURSE – Endless Wound
  7. UNDEATH – Legions Of A Different Kind
  8. AZARATH – Saint Desecration
  9. FACELESS BURIAL Speciation
  10. ONDSKAPT – Grimoire Ordo Devus
  11. GOREPHILIA – In the Eye of Nothing
  12. CAUSTIC WOUND – Death Posture
  13. LANTERN – Dimensions
  14. AKHLYS – Melinoë
  15. COSMIC PUTREFACTION – The Horizons Towards Which Splendour Withers
  16. NEKROVAULT – Totenzug: Festering Peregrination
  17. INTERNAL ROT – Grieving Birth
  18. DISEMBOWEL – Echoes Of Terror
  19. PLAGUE – Portraits Of Mind
  20. BEDSORE – Hypnagogic Hallucinations
Oral Akyol
  1. DEFTONES – Ohms
  2. MOYKA – Spaces
  3. DEFEATED SANITY – The Sanguinary Impetus
  4. SKELETAL REMAINS – The Entombment Of Chaos
  5. LADY GAGA – Chromatica
  6. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  7. ODIOUS MORTEM – Synthesia
  8. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  9. INCANTATION – Sect of Vile Divinities
  10. VADER – Solitude in Madness
  11. DISAVOWED – Revocation of the Fallen
  12. UNMERCIFUL – Wrath Encompassed
  13. NECROT – Mortal
  14. SINISTER – Deformation of the Holy Realm
  15. DARK TRANQUILLITY – Moment
  16. AC/DC – Power up
  17. ABYSMAL DAWN – Phylogenesis
  18. BENIGHTED – Obscene Repressed
  19. DISEMBOWEL – Echoes Of Terror
  20. SUICIDE COMMANDO – Mindstrip Redux
Orçun Onat Demiröz
  1. ULVER – Flowers of Evil
  2. DOOL – Summerland
  3. JESSIE WARE – What’s Your Pleasure?
  4. HURTS – Faith
  5. THE SMASHING PUMPKINS – Cyr
  6. CLAN OF XYMOX – Spider on the Wall
  7. RÓISÍN MURPHY – Róisín Machine
  8. PARADISE LOST – Obsidian
  9. DEFTONES – Ohms
  10. BUSH – The Kingdom
  11. WOODKID – S16
  12. BRING ME THE HORIZON – Post Human: Survival Horror
  13. AIRBAG – A Day at the Beach
  14. PET SHOP BOYS – Hotspot
  15. EMINEM – Music to Be Murdered By
  16. DUA LIPA – Future Nostalgia
  17. JAMES DEAN BRADFIELD – Even in Exile
  18. NOTHING – The Great Dismal
  19. MR.BUNGLE – The raging wrath of the easter bunny
  20. AC/DC – Power up
Övünç Dan
  1. DAWN OF SOLACE – Waves
  2. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  3. RAGING SPEEDHORN – Hard To Kill
  4. SYLOSIS – Cycle of Suffering
  5. CARCASS – Despicable
  6. KHRUANGBIN – Mordechai
  7. TESTAMENT – Titans of Creation
  8. AC/DC – Power up
  9. KIKO LOUREIRO – Open Source
  10. GAMA BOMB – – Sea Savage
  11. MYRKUR – Folkesange
  12. MY DYING BRIDE – Macabre Cabaret
  13. DEFTONES – Ohms
  14. CODE ORANGE – Underneath
  15. TRIVIUM – What the Dead Men Say
  16. ZEAL & ARDOR – Wake of a Nation
  17. SEVDALIZA – Shabrang
  18. SEVENDUST – Blood & Stone
  19. ARMOURED SAINT Punching the Sky
  20. CHRISTINE AND THE QUEENS – La Vita Nuova
Özgür Tekbıçak
  1. HEAVEN SHALL BURN – Of Truth And Sacrifice
  2. DOOL – Summerland
  3. HUNTSMEN – Mandala of Fear
  4. KVELERTAK – Splid
  5. INTRONAUT – Fluid Existential Inversions
  6. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  7. DEFTONES – Ohms
  8. KILLER BE KILLED – Reluctant Hero
  9. NECROPHOBIC – Dawn of the Damned
  10. THANATOS – Violent Death Rituals
  11. BLEED FROM WITHIN – Fracture
  12. PROTEST THE HERO – Palimpsest
  13. PAIN OF SALVATION – Panther
  14. ENSLAVED – Utgard
  15. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  16. TESTAMENT – Titans of Creation
  17. VAMPIRE – Rex
  18. PSYCHOTIC WALTZ – The God-Shaped Void
  19. AUGUST BURNS RED – Guardians
  20. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous
Özgür Yılgür
  1. RUN THE JEWELS – RTJ4
  2. ULVER – Flowers of Evil
  3. BAMBARA – Stray
  4. MIDNIGHT – Rebirth By Blasphemy
  5. THE HELIOCENTRICS – Infinity of Now
  6. DENZEL CURRY X KENNY BEATS – Unlocked
  7. SHABAKA AND THE ANCESTORS – We Are Sent Here By History
  8. MARK LANEGAN – Straight Songs Of Sorrow
  9. REFUSED – The Malignant Fire
  10. EMMA RUTH RUNDLE & THOU – May Our Chambers Be Full
  11. LITTLE SIMZ – Drop 6
  12. BASTARD PRIEST – Vengenace of the Damned
  13. HUM – Inlet
  14. CARCASS – Despicable
  15. IAH – III
  16. AGING – Sentenced To Love
  17. CAUSA SUI – Szabodelico
  18. PROTEST THE HERO – Palimpsest
  19. IDLES – Ultra Moon
  20. MOLCHAT DOMA – Monument
Postmonde
  1. PARADISE LOST – Obsidian
  2. DARK TRANQUILLITY – Moment
  3. LONG DISTANCE CALLING – How Do We Want to Live?
  4. JOHN PETRUCCI – Terminal Velocity
  5. SONS OF APOLLO – MMXX
  6. ULVER – Flowers of Evil
  7. HAKEN – Virus
  8. MEKONG DELTA – Tales of a Future Past
  9. PSYCHOTIC WALTZ – The God-Shaped Void
  10. AYREON – Transitus
  11. ENSLAVED – Utgard
  12. GREEN CARNATION – Leaves of Yesteryear
  13. SORCERER – Lamenting of the Innocent
  14. KIKO LOUREIRO – Open Source
  15. CALIGULA’S HORSE – Rise Radiant
  16. KATATONIA – City Burials
  17. PAIN OF SALVATION – Panther
  18. NAPALM DEATH – Throes of Joy in the Jaws of Defeatism
  19. FATES WARNING – Long Day Good Night
  20. REB BEACH – A View From The Inside
Serhat Bektaş
  1. ULVER – Flowers of Evil
  2. DEFTONES – Ohms
  3. ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi
  4. LANTERN – Dimensions
  5. WYTCH HAZEL – III: Pentecost
  6. FATES WARNING – Long Day Good Night
  7. SODOM – Genesis XIX
  8. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  9. HÄLLAS – Conundrum
  10. PARADISE LOST – Obsidian
  11. BYTHOS – The Womb of Zero
  12. VAMPIRE – Rex
  13. OKKULTOKRATI – La ilden lyse
  14. CELESTIAL SEASON – The Secret Teachings
  15. HAVUKRUUNU – Uinuos Syömein Sota
  16. KATAVASIA – Magnus Venator
  17. RIPPED TO SHREDS – Luan
  18. BÜTCHER – 666 Goats Carry My Chariot
  19. KRAKEN DUUMVIRATE – The Stars Below, the Seas Above
  20. SERPENT NOIR – Death Clan OD
Volkan Atay
  1. ULCERATE – Stare into Death and Be Still
  2. CENOTAPHE – Monte Verita
  3. THE BLACK DAHLIA MURDER – Verminous
  4. ELEPHANT TREE – Habits
  5. IMPERIAL TRIUMPHANT – Alphaville
  6. ORANSSI PAZUZU – Mestarin Kynsi
  7. DEFTONES – Ohms
  8. ODRAZA – Rreczom
  9. WAKE – Devouring Ruin
  10. CODE ORANGE – Underneath
  11. AKHLYS – Melinoë
  12. CRYPTIC SHIFT – Visitations from Enceladus
  13. INTRONAUT – Fluid Existential Inversions
  14. PARADISE LOST – Obsidian
  15. TEMPLE OF VOID – The World That Was
  16. GODTHRYMM – Reflections
  17. HAIL SPIRIT NOIR – Eden in Reverse
  18. DOOL – Summerland
  19. AFTERBIRTH – Four Dimensional Flesh
  20. NECROT – Mortal

 

2020’nin En İyi Albümleri çalma listesi Spotify’da

Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.