DEADPOOL: Sinemanın yeni yıldız (anti)süper kahramanıyla tanışın!

1245
0
Paylaş:
Deadpool film eleştirisi - Paslanmaz Kalem

Marvel Comics karakteri olan Deadpool çizgi roman sayfalarında ilk olarak 1991 yılında gözüktü. Bu yüzden 50-80 yıllık süper kahraman ikonlarıyla kıyaslandığında nispeten yeni bir karakter diyebiliriz. Yazar ve çizer Rob Liefeld ile yazar Fabian Nicieza tarafından yaratıldı. Aslında Deadpool’un yaratılırken orijinal bir fikir değil de zaten var olan bazı karakterlerin kombinasyonu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Spider-Man’in geveze karakteri ve maskesi, Punisher’ın acımadan öldüren sertliği, Wolverine’in hızlı iyileşme gücü ve de DC Comics’in kiralık asker karakteri Deathstroke’un görünümünün başlıca ilham kaynakları olduğu zaten bilinir. Deadpool’u özel yapan asıl unsur ise çatlak kişiliği ile “4. duvarı kırmak” olarak tabir edilen terimdir, yani kendisi bir çizgi roman karakteri olduğunun bilincindedir.

Zorlu bir çocukluk geçirmiş olan Wade Wilson askerliği de kural tanımaz yapısı yüzünden beceremeyince ordudan atılır. Onun yeteneğinin farkında olanlar Weapon X adlı bir programa dahil ederler (evet, Wolverine’in olduğu Weapon X). Weapon X ile gizli askeri görevlere çıkan Wilson burada çalışırken kendisine Deadpool kod adını alır. Kanser olduğunu öğrenince sevgilisinden ayrılır, Weapon X tarafından yürütülen deneylerin kendisini tedavi edebileceği söylenince çareyi katılmakta bulur. Bu deneyde Wolverine’in hızlı iyileşme yeteneği daha da geliştirilmiş bir şekilde Deadpool’a nakledilir. Ancak deneyin yan etkisi nedeniyle kanser tüm vücuduna yayılırken yeni edindiği iyileşme gücü de sürekli bununla savaş hâline girer, böylece cildi deforme olur. Başarısız bir denek olarak bir kenara atılan ve akli dengesini yitirmenin eşiğine gelen Deadpool tutulduğu yerden kaçar, laboratuarı ve kendisine deney yapanları yok eder. Sonrasında kadın ve çocuk öldürmemek gibi kendince kuralları olan bir kiralık askere dönüşür.

Deadpool 90’lı yıllar boyunca Marvel Comics’in geri plandaki karakterlerinden biri olmuştur. 1997’de kendi çizgi roman serisi yayınlanmaya başlasa da 69. sayıda sona erir. Asıl çıkışını 2004 yılında yayına başlayan Cable & Deadpool serisiyle yakalar. Marvel tarafından basılan diğer çizgi romanlarda da boy gösteren Deadpool farklı karakteriyle dikkat çeker. 2009’da kendine özel yeni bir serisi başlar. 2000’li yıllar boyunca, yaşça genç okurlar arasında giderek yükselen bir popülariteye kavuşmayı başarır.

İlk sinema serüveni

2000’li yılların başı Ryan Reynolds’ın sinemada çıkış yapmaya başladığı dönemdir. 2004 yılında Blade: Trinity’deki Hannibal King rolünde canlandırdığı mizahi yönü baskın, geveze kahraman mizacı aktörle özdeşleşir. O dönemde yayınlanan Cable & Deadpool çizgi romanının bir sayısında Deadpool’un kendini Ryan Reynolds’a benzetmesiyle Reynolds bir anda hayranlar tarafından karakter için bir numaralı tercihe dönüşür. Reynolds’un da bu durumdan hoşnut kalması birkaç yıl sonra meyvesini verir. 2009 yılında X-Men Origins: Wolverine filminde gözükecek karakterler arasında Wade Wilson da vardır ve filmi çeken 20th Century Fox rolü doğrudan Ryan Reynolds’a teslim eder. O dönem X-Men üçlemesini sona erdirmiş olan Fox bu konseptten üretebileceği spin-off niteliğinde yeni filmler arayışındadır ve Wolverine filminden sonra Deadpool filmini de çekebileceklerini planlayarak Reynolds’ı role getirmiştir.

Fakat X-Men Origins: Wolverine elde ettiği iyi gişe hasılatına karşın hiç olumlu yorumlar almaz. Tepkilerin en sert olduğu konulardan biri de Deadpool’un filmde çizgi romanla alakasız, çok kötü uyarlanmış olduğu yönündedir. Geveze karakter filmin final bölümünde geçirdiği deney sonucu dudakları dikilmiş sessiz birine dönüşmüştür ve çizgi romanda hiç sahip olmadığı mutant güçler eklenmiştir. Çizgi roman hayranlarının bütün bu olumsuz tepkileri nedeniyle Fox bir solo Deadpool filmine girişmekten vazgeçer.

wolverine-deadpool

Filmin aldığı olumsuz eleştirilere karşın Ryan Reynolds karakteri tekrar canlandırma fikrinin peşini bırakmaz ve hayranlar da ona destek olur. Reynolds sosyal medyada ilgiyi daima sıcak tutacak paylaşımlar yapar. Ancak ilerleyen yıllar Reynolds’ın kariyeri için çok parlak geçmeyecektir; gişede çok başarılı olmayan, çoğu vasat filmler birbirini izler. Bu süreçte en önemli gelişme DC Comics karakteri Green Lantern rolüne getirilmesiyle olur. Fakat film gişede hayal kırıklığı yaratıp kötü eleştiriler alınca Reynolds’ın kariyeri de ciddi bir kriz geçirir. Green Lantern macerasını hatırlamamak üzere ardında bırakan aktör kariyerini toparlamak için başarılı bir filme ihtiyacı olduğunun bilincindedir. Böylece Deadpool filminin gerçekleşmesi için sosyal medyada lobi yapmayı sürdürür.

Filmin kaderini değiştiren sızıntı

2014 yılında stüdyodan sızdırılan iki dakikalık bir video asla çekilmeyecek gibi gözüken Deadpool film projesinin kaderini değiştirir. Youtube’da yayınlanan, tamamı CGI olarak çekilmiş ve Ryan Reynolds tarafından seslendirilmiş video örnek olarak tasarlanmış bir aksiyon sahnesinin test görüntüsünden ibarettir. Ancak video yayınlanır yayınlanmaz çizgi roman takipçileri arasında sansasyon yaratır ve büyük bir beğeniyle karşılanır. 20th Century Fox tarafından tepkileri ölçmek için kasıtlı olarak sızdırılmış olması muhtemel video böylesine bir beğeniyle karşılanınca Deadpool filmi için yeşil ışık yakılır. Ryan Reynolds da yıllar süren bekleyişinin ardından nihayet karakteri canlandırmak için hazırdır. Marvel Studios’un Avengers filmleriyle oluşturduğu sinema evreninin benzerini film haklarına sahip olduğu X-Men serisi için yapmak isteyen 20th Century Fox da Deadpool filmini X-Men film evrenini geliştirecek bir fırsat olarak kullanmayı arzular.

Deadpool’un internete sızdırılan test videosu:

Film gösterime girmeden önce 2015’de başlayan reklam kampanyaları çok sükse yaptı. Karakterin 4. duvarı kırma özelliğinin çok iyi kullanıldığı viral reklam videoları ardı ardına çekilip internette bol bol yayınlanarak çok sayıda izleyici ile buluşmayı ve ilgisini çekmeyi başardı. Filmin bu pazarlama kampanyası bile reklamcılık ödülüne layık başlı başına bir başarı hikayesine dönüştü.

Nihayet filmi değerlendirmeye gelecek olursak…

Öncelikle bu filmin Christopher Nolan’ın The Dark Knight üçlemesi tarzı komplike bir hikaye örgüsü ve derinlemesine işlenmiş karakterleri olan ciddi bir yapım olmadığını kabullenerek ele alıp farklı bir kategoride değerlendirmek gerek. Deadpool kökeninde ciddi ve karanlık değil, eğlenceli bir karakter. Bu bakımdan film bu beklentileri karşılayacak denli eğlenceli. Bir Deadpool filminden beklenileceği üzere bol miktarda aksiyon ve mizah içermekte. İlk uzun metrajlı filmini çeken yönetmen Tim Miller ve senaristler Rhett Reese ile Paul Wernick karakterin özüne son derece sadık bir film ortaya çıkarmışlar. 20th Century Fox’un çektiği X-Men filmlerinin çizgi roman özünden ne denli koptukları düşünülecek olursa Deadpool film ekibinin kökene sadık kalmış olmasının önemi o derece belirgin oluyor. Deadpool’un 4. duvarı kırarak izleyicilerle etkileşime geçmesi film boyunca başarılı bir şekilde kullanılmış ve mizah unsurunu sürekli canlı tutmuş.

Ryan Reynolds rol için biçilmiş kaftan olduğunu film boyunca kanıtlamakta. Christopher Reeve / Superman, Hugh Jackman / Wolverine, Robert Downey Jr. / Iron Man rolleriyle nasıl özdeşleşmişse Ryan Reynolds için de aynı şey Deadpool rolüyle geçerli. 2000 yılında X-Men ile Wolverine, 2008 yılında Iron Man sinemada birer yıldıza dönüştükleri gibi 2016 da Deadpool’un sinema izleyicileriyle buluşup beyazperdede parladığı yıl olarak anılacaktır.

Filmin kadrosundaki diğer isimlerden Morena Baccarin baş karakterin güzel sevgilisi Vanessa, T.J. Miller da fazladan mizah unsuru katan Weasel rollerini layığıyla yerine getiriyorlar. Bazılarınızın aksiyon filmlerinden aşina olabileceği dövüşçü Gina Carano yan bir rolde geri planda kalmakta ve aksiyon sahneleri dışında üzerine pek bir iş düşmemiş. Filmin baş kötüsü Ajax rolündeki Ed Skrein (Game of Thrones, The Transporter Refueled) ise oyunculuğuyla göz doldurmayarak bence kadronun zayıf halkası olarak kalmış.

Filmin gösterime girdiği ilk hafta sonunda elde ettiği muazzam başarı hem devam filmlerinin önünü açmış hem de Ryan Reynolds’un kariyerini kurtararak onu popüler yıldızlar arasına yükseltmiş durumda. Halihazırda Hugh Jackman da rolü bırakmak üzereyken 20th Century Fox çekmekte olduğu Marvel uyarlamalarındaki öncülük bayrağını önümüzdeki yıllarda Wolverine’den alıp Deadpool’a devredebilir.

Deadpool film fragmanı:

 

Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.