KURBAN – En İyi 10 Şarkı

Paylaş:

Bu ses biter mi?!

Bir grup ile, daha doğrusu ürettiği müzikler ile ne kadar şey hatırlanabilirse o kadar çok şey hatırladığımız gruplardan birisi Kurban. Grubun arada verdiği sessizlikleri bile hiç sevmemişken şimdi ne zaman bir şeyler üretirler bilmiyoruz ve bu durum canımızı epey sıkıyor. Ama neyi çok iyi biliyoruz? Kurban dinlemeyi hep çok sevdiğimizi.

1995 yılında başladıkları müzik hayatlarına Kurban adı altında devam etmeleri için gözüken miladi takvim yılımız 1997. Tarihin 1999 yılı ise Türkiye’deki rock müzik gündeminin önemli bir çıkışına sahip oldu. İlk albümün yayınlandığı bu dönemi düşündüğümüzde güçlü bir sound ile kulaklarımıza aşılanan bu oluşum, iyi işler üretme sinyalini hızlıca çakmıştı. Hatta pop müzik ile çalkalanan tv kanalları için bile fark edilecek derecede yoğun bir ilgiyi üzerinde toplamayı başarmıştı. “Yalan dostum aşk diye bir şey yok” çıkışı bir duvar yazısı basitliğinde olsa da, öyle bir etki ile sardı ki piyasayı bir anda rock müzik dinleyicisi olmayan fanlar bile edinilmişti. (Anladınız siz) 

Grubun albümler üretmeye devam etmesi ile zaman içerisinde çok daha netleşen fanları sayesinde artık resmen azılı Kurban fanları ve müritleşen bir fan topluluğundan bahsedebilir olmuştuk. Bu yoğun sevginin oluşması ise beklenen ve kaçınılmaz bir durumdu. Bir kere beste gücü çok iyi bir grup Kurban. İyi nakarat yazabilen, şarkıları güçlü melodiler ile sarmalayan bir grup. Bir anlamda dönemin altın yumurtlayan topluluğu olarak çok sayıda festival ve konser içerisinde yer aldılar. Bazen sansasyonel hadiseler olsa da her seferinde harika bir performans grubu olarak akıllarımızı alıp terk ettiler sahneyi.

Kurban diskografisi sürekli bir ivme ile, gücüne güç kata kata ilerlemiş bir birliktelikten bahsetmeyi mecbur kılıyor. Yayınlanan her albümle başarılan işler sayesinde gruba olan sevgimiz perçinleniyordu. Bu nedenle, grup tarafından verilen bu görece yakın zamanlı sessizlik sonrası iç çekişler ile yol gözlediğimiz de olağan kabul edilmeli.   

Kurban şarkılarını dinlerken -bilmem bana katılır mısınız?- herhangi bir enstrümana odaklanarak tüm şarkıyı bitirmek mümkün. Zira vokal de dahil olmak üzere enstrümanı başındaki herkes işini oldukça iyi ve çıta üstü yapmakta. Ve ayrı bir dikkati hak etmekte. Sahnede canlı olarak izlemeyi en sevdiğim davulculardan biri olan Burak Gürpınar başta olmak üzere, dinlemek dışında görsel olarak da takip içeren bir grup bütünü olduklarını düşünüyorum. Bu nedenle de Kurban konserleri her zaman ilgi çekici ve takibe değer olmuştur. Memleket toprakları içinde kaçırmamaya çalıştığım konserlerin yerli gruplar listesinde en üst sıralara oynamaları da bu yüzden önemli benim için. Çünkü nabrukluk bunu gerektirir.

Biraz fazla uzattığımı kabul ederek asıl meseleye geleyim. Paslanmaz Kalem olarak yanımıza çok fiyakalı Can Temiz ve Doğu Yücel’i de alarak size bir Kurban seçkisi yarattık. Sonuçta Kurban seven insanlar olarak toplanıp övmek favori aktivitelerimiz arasında. Valla biz de tadını çıkarıyoruz şahsen. Buyrun listeye. Çünkü;

Biter mi lan bu ses!

– Volkan Atay

Kurban’ın En İyi 10 Şarkısı

10. Ben

Burak Gülgüler: Yaklaşık 16 yıldır bıkmadan usanmadan dinlediğim; 2005 yılında çıkan ve her dinlediğimde zamanın ötesinde olduğunu düşündüğüm, Kurban’ın İnsanlar albümünün 12. Parçası. Hayatımın bir döneminin fon müziği bu şarkı. Şarkının 3. dakikasında Deniz Yılmaz’ın “Herkesten kopuk bir ben” diye fısıldamasının ardından başlayan melodi ve riff grubun zirve noktalarından.  Çok farklı bir ruhu var “Ben”in. Şarkının her detayı ayrı güzel. Sözleri ise apayrı bir olay, adeta dönem dönem hislerimin tercümanı…

9. Yobaz

Orçun Onat Demiröz: Sahip albümü sound olarak Kurban’ın en sert ve sağlam albümüdür. Bu albümdeki gitar ve davul kombinasyonları gümbür gümbür vurur. Albümdeki sözler de oldukça dikkat çekicidir. Göndermelerle dolu, mitolojik, alegorik ve politik sözler dinleyenin kulağına anında çarpar. Yobaz da albümdeki en sıkı şarkılardan biridir. Enerjik ve marşvari bir riffle açılan şarkı, sözleri itibarıyla bir manifestoya dönüşür. Kurban bu şarkısı ile güce tapan, kul gibi yaşayan ve cahillikten beslenen saray sevdalılarının suratına bir faça atmıştır.  

8. Yalan

Doğu Yücel: Sadece Kurban’ın değil rock tarihimizin en büyük birkaç hit’inden biri olabilir. Türkiye’nin neresinde çalarsanız çalın nakaratına herkes baştan sona eşlik edecektir, buna Kurban’ı hiç tanımayanlar da dahildir. Kurban’dan bile meşhur bir parça diyebiliriz. Ha tabii ki Kurban’ın daha sonra devam ettiği daha sofistike rock tarzının içinde basit bir Bon Jovi parçası (klibindeki iplerle cambaz-vari uçuşmalar da analojimizi desteklercesine Bon Jovi’nin Livin’ On A Prayer klibindeki numaralarını andırıyordur) gibi görülebilir ama bu durum şarkının müzikalitesini ve aslında anti-Bon Jovi tavrını gölgeleyemez. Düşünsenize herkesin sulu sulu sığ aşk parçaları yaptığı bir dönemde aşka bas bas “Yalan” dediler, üç günlük eğlence hadi bilemedin beş gün olsun dediler. Hit kelimesini çift anlamıyla gerçekleştirdiler diyebiliriz. 👊

7. İfrit

Volkan Atay: Bu şarkının sözsüz hali, albümde yer almasından önce konserlerde çalınırdı. O versiyonunu ilk duyduğumda da vayy be çekmiştim. Sonrasında harika sözler de eklenip albüm versiyonuna kavuşunca tam anlamıyla bir hit olup çıktı ortaya. Efendiyi iktidara taşıyan gerçek bir rock marşıdır nazarımda. Özellikle parçanın son 1 dakikasındaki o meşhur bölümde her defasında sesi bir miktar daha arttırıp yüzümün girdiği tipleri düşününce mutlu olan ben ve evet sen! …yalnız değilim umarım. Kelimenin gerçek anlamı ile baş döndürücü olan klibini ise zorlukla izleyebilen biri olarak irade yoksunluğumu öne sürüp oyumu tabiki Kurban’a atıyorum. Çünkü Kurban’daki şu iktidar…

6. Dur Gitme

Volkan Atay: Bu şarkı var ya bu şarkı benim en sevdiğim Kurban şarkısı. Her saniyesine öyle kefilim ki tüm hücrelerimle gurur duyuyorum. Albümü ilk dinlediğim gün seçmiştim favorimi ve üzerinden geçen yıllar sonrası halen değişmedi fikrim. Yenilikçi, özgün düzenlemesi ve cayır cayır soundu sayesinde sayısız tekrara konu olmuştur. Burada oturup şarkının teknik başarısı yerine her defasında -artık daha da fazla- duygularıma attığı kafaları konuşmayı tercih ediyorum. Zira bu şarkı bende acayip bir duygu kümesini tetikliyor her seferinde. Hislerimi duvardan duvara vurup istediği şekli vermelerinin bir izahı olmalı elbette. Kurban çok acayip ama şaşılmayacak bir şekilde melodiler ve sesler ile istediği her duyguyu dinleyicisine aşılayabilmiş bir grup olduğu için başarılarındaki bu olay cidden ayrıca masaya yatırılmalı. Yok yok gözüme bişi kaçtı. Bak sen keyfine. Sonuçta laşemiz kaldı ellere…

5. Son Söz

Özgür Tekbıçak: Kurban’ın ilk albümünün kısa süre önce dijital platformlara gelmesiyle albümü ne kadar özlediğimi fark ettim. Dinlerken fark ettiğim bir şey daha var ki o da albümün hiç eskimemiş olmasıydı. “Kurban” albümünün üstünden 22 yılın nasıl bu kadar hızlı geçtiğine mi şaşayım, yoksa o dönem böylesine zamanın ötesinde bir albümü nasıl kaydettiklerine mi bilmiyorum. Ama bildiğim ve hep savunduğum şey bu şarkının Kurban’ın kariyerindeki en iyi şarkı olduğudur. Sakin ve karanlık hissiyatı, sonlara doğru Deniz’in yırtıcı vokal performansıyla birlikte canavar vari bir vücut bulur ve sizi duvara çarpar. 

4. Sorma

Can Temiz: Kurban-Kurban albümü benim sadece en sevdiğim Kurban albümü değil, muhtemelen en sevdiğim Türkçe Rock albümü. Kurban’ın ilerleyen yıllarda da sürekli geliştirip üzerinde denemeler yaptığı karakteri daha bu ilk albümden yüzümüze bağırıyor. Anadolu motiflerini batı armonisiyle, bu motifleri suistimal etmeden, gözümüze sokmadan harmanlayan melodik yapısı, çağının alternatif metal anlayışına tamamen hakim olup, daha da üstüne kendi özgün sesini katan sound dünyası, usta enstrümanistlik, Deniz Yılmaz’ın sözlerindeki “modern aşık” çizgisi gibi elementler bu karakteri oluşturan yapı taşlarının başlıcaları.

Bana kalırsa “Sorma” Kurban’ı Kurban yapan bütün bu elementlerin her birinin pik yaptığı şarkıdır.  Kurban albümünün kasedini dinlerken Sorma’yı ilk duyduğum anı çok iyi hatırlıyorum. Bir Mezopotamya panteonunda yargılanıyormuşsunuz hissini yaratan çok sesli Deniz Yılmaz korosunun ardından giren hayvan Korn riffi, ilk duyduğunda, henüz 11 yaşında, rock ve metale yeni gönül vermiş küçük Can’ın beynini patlatmaya yetmişti.

Türkiye’de böyle bir müzik yapılabildiğine inanamamıştım ve o andan sonra artık uslanmaz bir Kurban fanıydım ve hala da öyleyim. Bu şarkı bana her zaman Tool ve Korn bir araya gelip çok güzel bir türküyü coverlamışlar havası verir ki bu da zaten Kurban’ın daha 98-99 yılında, çağının, dünyanın, kendi coğrafyasının ve kendi geçmişinin ne kadar ustaca ve özgün bir kolajı olduğunu net bir şekilde gösteriyor.

3. Gelme

Burak Gülgüler: 1999 yılında Burak Gürpınar’ın ilk trampet vuruşunu duyduğum andan itibaren aklımdan çıkmayan, albümü aldığım gün ezberlediğim Kurban’ın mucizesi. Grubu hiç dinlememiş birine önereceğim ilk Kurban şarkısı Gelme olurdu… Eğer Anadolu Punk diye bir müzik türü varsa bu şarkı onun en net tarifi.

2. A

Özgür Tekbıçak: “İnsanlar” albümü çıktığı dönemde Yine ve Zor Güzel gibi hit’lerin gölgesinde hak ettiği ilgiyi görmemiş olabileceğini düşündüğüm “A” şarkısı albümün gizli hiti resmen. Ki bizim ekip de benimle benzer duygular besliyor olacak ki listemizde hak ettiği sıraya çoktan yerleşmiş bile. Girişte ve şarkı boyunca duyduğumuz akılda kalıcı melodik riff ve altını tamamlayan arpej ikilisi, dinleyenin bünyesine tarif edilemez bir mutluluk zerk eder. İlk dinlediğinizde bu bölümün sık tekrar etmesi ile şarkı size tek düze gibi gelebilir ama dikkatli dinleyiciyseniz şarkının katmanlı yapısını, derin sözlerini ve zengin trafiğini yakalayıverip kendinizi bir anda şarkıya kaptırmış hissedersiniz.

1. Yine

Orçun Onat Demiröz: Kurban; beste yazımı ve müzikalite olarak iz bırakan, güçlü sound’ları ile günümüzde de hala geçerliliğini koruyan bir grup. İnsanlar albümü ise bana göre grubun az ama öz diskografisindeki zirve noktası. Besteler yanı sıra bu albümdeki temiz kayıt işçiliğini özellikle takdir ederim. İlk albümleri ile yarattıkları heyecan dalgasını, İnsanlar albümü ile başka bir seviyeye çıkarmışlardı. Bu albümdeki Yine şarkısı ise albümün esas hit’i niteliğindeydi. Şarkıyı ilk duyduğum anı ve klibini de çok net hatırlıyorum, lise son sınıftaydım ve  çarpılmışa dönmüştüm. Şarkıdaki riff düzeni, davullar ve köprü kısmı aklımı almıştı. İşin doğrusu bu şarkıyı bugün bile aynı zevkle dinliyorum, şarkının finaline doğru kendimden geçiyorum.

Yazarların kişisel listeleri

Can Temiz:

1. Sorma
2. Dur Gitme
3. Son Söz
4. Haberin Yok
5. İfrit
6. Hakim
7. Yobaz
8. Son Emir
9. Yine
10. Zorba

Doğu Yücel:

1. Yine
2. Yalan
3. İfrit
4. Yobaz
5. İnsanlar
6. Hakim
7. Suç Bende
8. Sorma
9. Mesih
10. Misafir

Burak Gülgüler:

1. Gelme
2. Ben
3. Dur Gitme
4. A
5. Sakın Söyleme
6. Yalan
7. Sorma
8. Yine
9. Yobaz
10. İyi ol

Kerem Onan: 

1. İnsanlar
2. A
3. Gelme
4. Ben Değilim
5. Yalan
6. Yine
7. Cennet
8. Yok
9. Sakın Söyleme
10. Yobaz

Orçun Onat Demiröz:

1. Yine
2. İfrit
3. Son Söz
4. Yok
5. Soykıran
6. Gelme
7. A
8. Yobaz
9. İnsanlar
10. Yalaka

Özgür Tekbıçak:

1. Son Söz
2. Sorma
3. Yine
4. Gelme
5. A
6. Yalaka
7. Soykıran
8. Ben
9. Yobaz
10. Zor Güzel

Volkan Atay:

1. Dur Gitme
2. Ben Değilim
3. A
4. Ben
5. Sorma
6. Son Söz
7. Gelme
8. Yine
9. İfrit
10. Zorba

Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.