HAFTANIN MENÜSÜ: Kontrollü Delirme

Paylaş:

Sakin sakin, etrafı süze süze, inceden zevk ala ala delirmek istemez miydiniz? Ara sıra çevrenizdeki keskin ya da ağır cisimleri göz ucuyla süzüp alsam, atsam, kırsam, çizsem, kanatsam demiyor musunuz? Bir kağıda öldüreceğiniz kişilerin ismini yazdığınızı, bıçaktan damlayan kanın tadına bakıp gülümsediğinizi hayal etmediniz mi? Aslında hiç olmayan arkadaşınızın duvarın içinden kafayı uzatıp “aferin tatlım” dediğini duymadınız mı? Hepsine hayır mı? Yavaş yavaş delirmek çok güzel, gelsenize.

BUNU OKU

Irvin D. Yalom – Divan – 1996

yalom-divan

Ana Fikir? Hepimiz deliyiz ama sadece o koltuğa uzananlar itiraf edecek kadar cesur. Ya da onları o koltuğa uzanmaya ikna edenler aslında kahraman. Peki ya kahraman sizin gibi bir deliyi “sevmek” isterse ne olur?

Nedir? Bir dönem beyaz yaka arasında moda olan “Nietzche Ağladığında” kitabının yazarı Yalom’un keşfedilmemiş şahanelikte eseridir.

Kimdir? Stanford’da fahri psikiyatri profesörü olan Irvin D. Yalom, esaslı ve efsanevi bir psikoterapisttir ve hala hayattadır. Rus kökenli bir Yahudi için aşırı yakışıklı olmakla beraber, her fotoğrafında gözünden ayrı bir ejderha çıkar.

Neden Okuyayım? Psikoterapinin vaat ettiği sınırsız delilik keşiflerine meraklıysanız, bir gün hangi sebepten ve ne şekilde delireceğinizi merak ediyorsanız, Tanrı, Allah, Budha ve daha nicelerinin yaratıldığı kafatasının içindeki o küçük ama çılgın organ beyini herkesten daha çok merak ediyorsanız, okuyunuz, okutunuz.

Kimler Sever? Üst komşunun neden o halıyı ısrarla temiz çamaşırların üstüne silkelediğini, yoldaki kadının neden çocuğunun ensesine anlamsızca bir şaplak indirdiğini, her şeyi olan zengin kaltak arkadaşınızın neden mutsuz olduğunu ya da kağıt toplayan çocuğun söylediği o neşeli şarkının kaynağını merak edenler ve az buçuk akademik olarak tüm bunları açıklamaya çalışanlar Divan’a bayılır. Bunları daha yeni fark ettiyseniz gidip herhangi bir kutsal kitap edinin, Divan muhtemelen anlamsız gelir.

Yan Etkileri? Daha sabırlı olma hali. “İşi gücü bırakıp psikoterapist mi olsam ya da pratik yoldan gidip annemi hipnotize edebilir miyim?” soruları. Daha fazla Irvin D. Yalom okuma isteği. Tüm psikoterapistleri sapık sanma yanılgısı.

Biraz okusak hele: Yalom’da biraz yoktur. Ya vardır, ya yoktur. Zaten alıntıların keyfi de olmaz. Şimdi gidip alın ve hepsini okuyun.

 

BUNU İZLE

KORO – Les Choristes

koro

Anafikir? “Müzik ruhun gıdasıdır.” Biliyorum çok klişe ama ruh çocuğun, müzik çok sesli bir koronun olunca laf anlamını buluyor, ilkokul kitaplarımızdan çıkıp kalbimize batıyor.

Nedir? Adı ‘Suyun Dibi’ (Fond de l’Etang) olan bir okulun öğrencileri ve aniden kahramanları olan bir adamın, 2004 Fransız yapımı komik dramıdır.

Neden izleyelim? Çoluk çocuğun aslında o kadar kötü bir fikir olmadığını, kötü olanın hunharca doğurup sonra eski Migros poşeti muamelesi yapan ana-baba olduğunu anlamak için.

Kimler sever?  “Kıştan nefret ederim” derken yalnızca pazar günleri yağmur yağmasından gizlice zevk alan herkes.

Yan etkileri? “Çocukken şanslı mıydık hakikaten? Biz seçebildik mi yoksa seçilmeye mi mahkumduk zaten? Güven vermesi için illa ki kan bağın olmalı mı bir insanla? Geçen yanımdan yürüyüp gittiğinde keşke merhaba deseydim eski sınıf arkadaşıma.” Gibi sorularla bir iki gün üzülebilirsiniz.

Biraz göster hele? Les Choristes (The Chorus) Soundtrack – In Memoriam (Kendinizi kilisede hissetmeyin, ilgisi yok.)

[youtube id=”IftC61JXQ44″ width=”620″ height=”360″]

BUNU DİNLE

Kitaro – Silk Road (Plak,  1981)

kitaro-silk-road

Ana fikir? “Boğaz Köprüsü is the new İpek Yolu.” Köprü üstünden geçerken hissettiğiniz o sonsuzluk sevincini eskiden develerle baharat taşırken hissediyormuş insanlar.  Hayat ne tuhaf, köprü, develer, insanlar filan…

Kimdir? Esas ismi Masanori Takahaşi olmakla beraber, kendisini anime sanmasından ötürü meşhur karakter Kitaro’dan sahne adı araklamıştır. Çok güzel New Age yapar, parmaklarınızı yersiniz.

Nedir? Kitaro’nun 1981’de çıkarttığı Silk Road albümü, kesinlikle orijinal plağından dinlenmeli ve efsanevi müziğe karışan iğne çıtırtılarıyla keyfi sürülmelidir. Bu plak esasen 1980’de yayınlanan Kitaro – Silk Road ve Kitaro – Silk Road II albümlerinin derlemesidir.

Neden Dinleyeyim? Kitaro bu plağı kaydettiği dönemde nota bilmez. Yani müzik dilini yazamaz ve okuyamaz. Haliyle nota bilmeyenlerin neden hoşlanacağını çok güzel tespit etmiş, müziğin kendisine verdiği iç huzuru dinleyene aynen yansıtabilmiştir. Ayrıca müzik kariyerinin başında ruhsal tedavi ve meditasyon müzikleri yapan bir ustadan esinlenerek bugünkü performansına kavuşmuştur.

Kimler Sever? New Age sevenlerin yanı sıra, az kafa dinlemek ve tempo tutmadan müzik dinlemek isteyen herkes sever. Bir de yavaş yavaş delirenler.

Yan Etkileri? “Şimdi soyunacağım” ya da  “Köpük banyosu mu hazırlasak” kafalarından çıkabilirseniz (ki 3. parça itibariyle hala soyunmadıysanız dayanıklısınız demektir) kitap okurken vazgeçilmez albümünüz olur. Ve bir gün bir ceset torbasının fermuarını çekerken de fonda çalmasını isteyebilirsiniz, bir köşede bulunsun.

Bir parça öner? Albümle aynı adı taşıyan Silk Road Theme canlı kaydı için şuraya buyurun:

[youtube id=”ZoURE7kheKg” width=”620″ height=”360″]
Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.