QUEEN – En İyi 10 Şarkı

Paylaş:
QUEEN - en iyi 10 sarki - Paslanmaz Kalem

Queen gerçek bir bukalemun. Kariyerleri boyunca tarzdan tarza sıçradılar, kılıktan kılığa girdiler. Giydikleri her kıyafeti de müzik arenası dediğimiz bu şatafatlı maskeli baloda en güzel onlar taşıdı. Hard rock’sa en iyisini yaptılar. Rock’n’roll’sa, dibine kadar! Heavy metal mi, en klasından onu da yaptılar. Evrimleri hiç durmadı. Broadway müzikallerinden senfoniye, operadan funk’a, pop’tan etnik müziğe kadar bulaşmadıkları janra kalmadı. En takdire şayan yönleri de şuydu: Müzikal bariyerleri sırf kırmak için kırmadılar. Caz da yapsalar, pop da yapsalar, hissettiler de yaptılar. Çok eleştirildiler, hiç umursamadılar.

E peki şimdi bu kadar renkli bir diskografiden 10 şarkı nasıl seçeceksiniz? ‘Dragon Attack’ ile ‘Body Language’ kıyaslanabilir mi? ‘I’m In Love With My Car’ ile ‘Mustapha’? ‘Stone Cold Crazy’ ile ‘Radio Ga Ga’ nasıl oluyor da aynı grubun şarkısı oluyorlar? Böylesine geniş yelpazeli bir kariyer Queen’den başka belki de sadece The Beatles’ta vardır.

Bu gösterinin aktörlerine ayrı bir paragraf açmak gerek tabii. Ama Freddie Mercury hakkında ne yazsanız az. Onun ne kadar büyük bir vokalist, besteci ve vizyoner olduğunu her geçen gün daha iyi idrak ediyoruz. Brian May ve Red Special’ı Queen’in hayati organları elbette. Roger Taylor birçok kritik parçanın yaratıcısı, hatta bizzat vokalisti, grubun gizli lideri. Hatta kronolojiyi es geçip grubun Lars Ulrich’i diye bir benzetme yapabiliriz. Ve tabii ki John Deacon. Freddie’nin ölümünden sonra çalmayı reddederek erişilmez bir saygınlığa sahip olan, birçok klasiğin yaratıcısı, birçok klasiğin gizli kahramanı o. The Beatles benzetmesi yapmıştık ya, baksanıza, sanki Queen dörtlüsü yaratıcılık açısından The Beatles’ı bile solluyor!

Queen’i başka bir açıdan da Woody Allen ve Hitchcock’a benzetiyorum. Bu iki yönetmenin tüm filmlerini izlediğinizi sansanız da bir gün izlemediğiniz bir filmiyle karşılaşırsınız, sonra izlediğinizde kıyıda köşede kalmış o filmin bile ne kadar büyük bir dehanın eseri olduğunu fark edersiniz ya. İşte Queen diskografisi de aynı hissiyatı yaratıyor. Bu yüzden nihai listeyi oluşturmak için grubun tarihine tekrar daldığımızda daha önce pırıltısını tam anlamıyla kavrayamadığımız birçok gizli hazinenin farkına vardık. Diğer yandan üç tane “Greatest Hits” albümüne (Üçüncüsü biraz “karışık” olsa da) bile giremeyen popüler hitler (Mesela ‘Tie Your Mother Down’, ‘Keep Yourself Alive’ gibi grubun en sevilen şarkılarından bazıları bu Greatest Hits seçkilerinde yer bulamamıştır) deryasının içinde debelendiğimiz de oldu.

Uzun lafın kısası, listelerimizi hazırlarken soğuk terler döktük ve sonunda hepimizin verdiği bireysel oylardan aşağıdaki ortak sonuç çıktı. Bireysel listelerimiz de asıl listenin altında duruyorlar. Şimdi Queen karşısında biçare kalan kelimelere son verelim ve şarkılar konuşsun. Bu görkemli gösteriyi sadece onlar anlatabilir.

Giriş yazısı: Doğu Yücel

QUEEN’in en iyi 10 şarkısı

10) Fat Bottomed Girls

Mert Yıldız:

Queen’in SEKİSLİ albümü olarak bilinen “Jazz”in hakikaten de her bir tarafından müstehcenlik fırlar. Daha öncesinde nispeten aşklı ve hisli şarkılar yazan grup, bu albümde rotayı ‘Get Down Make Love’ gibi parçalar ile YİYİŞGENLİĞE çevirir. Albümün galasını New Orleans’ta çıplak dansçılar eşliğinde yaparlar. ‘Bicycle Race’ klibi için de 50 tane kızı çırılçıplak soyarlar, her birine birer pisiklet verip yarış yaptırırlar. Bu olay kameralara alındığı gibi poster haline de getirilip albümle birlikte verilir.

Ama tabii ki albümün bu UÇKUR belasına en fazla bulaşmış şarkısı, bir Brian May mahsulü olan ‘Fat Bottomed Girls’tür. Queen diskografisinde Drop D akord düzeniyle yazılmış tek parça olan ‘Fat Bottomed Girls’ bir heavy blues bestesidir. Queen’e ait tipik numaraların hepsi sergilenir: Operatik back vokaller, enfes Brian May solosu, gümbür gümbür Roger Taylor davulları ve Freddie Mercury’nin çılgın vokalleri. Ama asıl olay, Brian May gibi efendi geçinen bir adamın, LATİN KALÇASI denilen şey 2000’lerde popüler olmadan 25 sene evvel bu konu ile ilgili lirik yazmış olmasıdır. Sevgili dostlar İngiltere’ye yapmış olduğum çeşitli seyahatler ve diğer çeşitli araştırmalarım sonucunda şunu rahatlıkla belirtebilirim: Britanya kadınlarında bildiğimiz anlamda kalça yok. Flat denilen türde kalçaları var. Mesela bizim kadınlar ne yaparlarsa yapsınlar kalçaları küçülmüyor ya, bunlar da ne yaparlarsa yapsınlar büyümüyor. Bu sebepten ötürü Britanya’da dolgun kalçalı kadını nereden buldu da yazdı Brian abimiz bu şarkıyı, ben asıl onu merak ediyorum.

Volkan Atay:

Pozitiflik aşılamakta önemli pay sahibi şarkılardan birisi bu. Şarkının vazifesi de tam olarak bu. Grup şarkının size resmen pis pis sırıtması için de ne gerekiyorsa döşemiş içine. Her dinlediğimde çok eğleniyorum. Benim için Queen mevzubahis olunca her şekilde aklımın eğlence odalarından hınzırca fırlayıp “dinle lan beni” diye bağırıp duruyor. Deli mi ne? :)

Devamını ve yazarların kişisel listelerini görmek için aşağıdaki sayfa numaralarını tıklayın.

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
Paylaş:

NELER OLUYOR?

PASLANMAZ KALEM
12 YAŞINDA!

Mart 2024'de 12 yaşına bastık! Yeni yaşımızda daha çok içerik üretmek için durmadan çalışıyoruz. Güncel içeriklerimizden anında haberdar olmak için sosyal medya hesaplarımızı takip edebilir ve Youtube kanalımıza abone olabilirsiniz. Dilerseniz bizi Patreon'dan da destekleyebilirsiniz.